Во југоисточниот плански регион ќе бидат поставени агрометеоролошки станици

Вести

Станува збор за агрометеоролошки станици, кои не само што ќе ги ги даваат потребните информации за временската состојба, туку ќе им предлагаат на земјоделците и мерки што треба да ги преземаат за заштита на посевите.

Share

Нема да поскапи цената на свинското пред претстојните празници

Вести Совети Сточарство

Граѓаните може да здивнат, нема да има поскапување на свинското месо на македонскиот пазар за претстојните празници, објави Групацијата на одгледувачи на свињи во Македонија.

Share

Во првите три месеци од годинава, АХВ направи 16.578 инспекциски контроли

Вести Совети Сточарство

Официјалните ветеринари на граничните премини, во првите три месеци од годинава извршиле контрола на 3.980 пратки од увоз со 45.145.312 килограми храна од животинско потекло. Вратени и уништени небезбедни пратки од увоз во овој временски период нема.

Share

АХВ домаќин на регионалната работилница “SIGMA проект и собирање податоци за зоонози и нивно репортирање во „EFSA”

Вести Совети

Под покровителство на Европската агенција за безбедност на храна (EFSA), вчера и денес во Скопје, Агенцијата за храна и ветеринарство ќе биде домаќин на регионална работилница “SIGMA проект и собирање податоци за зоонози и нивно репортирање во EFSA”. На состанокот присуствуваат високи претставници од Европската агенција за безбедност на храна, претставници од конзорциумот кој го спроведува SIGMA проектот, претставници од ветеринарните служби на земјите во регионот, од Агенцијата за храна и ветеринарство, Факултетот за ветеринарна медицина во Скопје и oд Институтот за јавно здравје.

Share

АХВ ги засили инспекциските контроли пред Велигден

Вести Живинарство Совети

Во пресрет на велигденските празници и зголемената побарувачка на јајца, бои за јајца, месо и други прехранбени производи, инспекциските служби на Агенцијата за храна и ветеринарство вршат засилени контроли кај операторите со храна во производството, преработката, дистрибуцијата и продажбата на храна. Со контролите се опфатени маркетите, угостителските објекти, специјализираните продавници за јајца, како и месарниците и зелените пазари. Ќе се проверува дали и колку операторите со храна ги исполнуваат општите и посебните услови за безбедност на храната кои се однесуваат на нејзино чување, одржување на ладниот ланец во транспортот и прометот, како и тоа дали означувањето на храната е во согласност со одредбите од Законот за безбедност на храната и Правилникот за информации поврзани со храната.

Share

Штипското прифатилиште одобрено согласно законските одредби за заштита и благосостојба на животните

Вести

Aгенцијата за храна и ветеринарство остро реагира на соопштението кое денес до медиумите го испрати здружението за заштита на животните ,,Анима Мунди,, во кое неосновано се обвинува нашата институција дека спротивно на законските и подзаконските акти од областа на здравствената заштита и благосостојбата на животните издала одобрение за отворање на прифатилиште за бездомни животни во Штип.

Share

ГИС обука за агро-еколошко зонирање на земјоделското производство

Вести

Главната цел на проектот за агро-еколошко зонирање, кој почна да се спроведува на почетокот на 2018 година е да овозможи точни информации за подобноста за одгледување на одредени земјоделски култури и сорти во дадени производни реони согласно почвено – климатските услови.

Share

Реакција: Нема непотребни задржувања на превозниците при вршење на инспекциските контроли на граничните премини

Вести Совети

Агенцијата за храна и ветеринарство ги демантира изнесените наводи во медиумите за непотребни задржувања на превозниците при вршење на инспекциски контроли на граничните премини Ќафасан и Табановце. Согласно законските одредби, при извоз на храна од животинско потекло, официјалните ветеринари не вршат контроли на граничните премини, туку на местото на утовар на пратката за што издаваат и сертификат. 

Share

„Минува преку ѕидот на цревата“, Франција забрани адитив што го има во чоколадото и мастиките

Вести Совети

Од следната година во Франција ќе стапи во сила забраната за употреба на супстанцата титаниум диоксид во прехранбените производи. Станува збор за адитивот Е 171, што се користи во различни намирници вклучувајќи ги и чоколадото и гумите за џвакање.

Share

Атанасов од Рим: Стратегија и план за работа на европската комисија за справување со лигавката и шапот во ФАО

Вести Совети

Денес и утре во седиштето на ФАО, Рим, Италија се одржува 43то собрание на ЕУ-ФМД (Европска комисија за справување со Лигавката и шапот) во ФАО. Ќе се разгледува и усвои Стратегијата и работниот план за 2020-2023 година. Во извршниот комитет на ЕУ-ФМД, напорно работевме во текот на минатата година за да го осмислиме и ставиме на разгледување овој документ пред Генералното Собрание. 

Share