Водостојот на Охридското Езеро 24 сантиметри под просекот за април

Вести

Слабите врнежи изминатиот период придонесоа нивото на Охридското Езеро да биде под просекот за месец април.

Нивото на езерото денеска е на котата 693,35 метри надморска височина, што е 24 сантиметри под просекот за април или 25 сантиметри над минимално дозволеното ниво (693,10).

Хидролошката ситуација не е алармантна доколку се има предвид дека сушнииот период есента резултираше нивото на Охридското Езеро да се спушти на 693,09 м.н.в. или сантиметар под дозволениот минимум.

Температурата на водата е во рамки на просекот на февруари, односно денеска таа изнесува девет степени Целзиусови.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *