Порастот на температурите го зголемија ризикот од труење со храна

Вести

 

Моменталните услови на зелените пазари воопшто не се погодни за продажба на прехранбени производи, особено месо и млечни производи. Овие производи се лесно расипливи, бидејќи не се чуваат на соодветна температура. Дури и купувачите ги избегнуваат овие производи и не ги купуваат на пазар затоа што често пати биле расипани.

 

-Дали купувате млечни производи или месо на пазар?

„Не, тие не ги купувам на пазар затоа што кога ги купивме на пазар се целосно расипани, температурите се високи и веднаш се расипуваат“.

„Се расипуваат, доматите и пиперки ако останат малку подолго, се расипуваат.

„Не, затоа што не се сигурни“, реагираат купувачите.

И продавачите се револтирани за условите во кои работат. Тие дури и се жалат на огромни загуби во нивниот бизнис.

„Проблем има и за овие и овие сакаат соодветна температура, погледнете, бананите пукаат од топлина, не траат долго, два до три дена максимум“, вели еден продавач.

Од Агенцијата за храна и ветеринарство известува дека тие ги обврзале сите оператори на храна вклучени во продажба на расипливи производи да обезбедат соодветна опрема за нивно одржување, како што се фрижидери и климатизери на местата каде се продава оваа храна.

Од април, Агенцијата изврши вкупно 23.392 внатрешни контроли, по што се утврдени и изречени 2.555 мерки. Само во текот на мај, повеќе од седум тони небезбедна животинска храна и други производи се уништени од инспекторите за храна, односно од официјалните ветеринари и операторите на храна.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *