Со учество на саеми до поголем извоз

Компаниите предлагаат определување една надлежна институција за обезбедување финансиска и логистичка поддршка на претпријатијата што настапуваат на саемите, за олеснување на процедурите за аплицирање за поддршка и намалување на административниот товар на фирмите.

Share
Прочитај повеќе

СДСМ е на страна на граѓаните, се подобруваат условите за секој земјоделец

Овие маалски средби имаат за цел да овозможат граѓаните да ги презентираат нивните потреби и предизвици со кои се соочуваат, како и да се слушнат нивните сугестии.

Share
Прочитај повеќе

Законот за акцизи одложен за ноември

На крајот на мај, производители на домашна ракија од Тиквешијата на средба со претставници на Царината, како изготвувачи на законот, побараа што е можно подолго да се одложи плаќањето на акцизата за домашно произведена ракија.

Share
Прочитај повеќе

Бледите и оштетени бар кодови можат да се скенираат во УЈП

Нешто повеќе од 140.000 граѓани ја симнале апликацијата за поврат на 15% ДДВ, се огласија од Управата за јавни приходи. Заклучно со вчера, скенирани биле скоро 3 милиони фискални сметки. Притоа граѓаните направиле промет од близу 25 милиони евра, од кои повратот на ДДВ изнесува над 412.000 илјади евра. Овие пари на граѓаните ќе им бидат вратени на трансакциските сметки во декември.

Share
Прочитај повеќе

Ќе се проширува Програмата за наводнување на земјава

Владата, вчера на седница го прифати предлогот за проширување на Програмата за наводнување на Северна Македонија.

Share
Прочитај повеќе

Кина е лидер во светот по производство на лубеница, со род од дури 79 милиони тони

Кина е лидер во светот по производство на лубеници и годишно имаат род од 79 милиони тони. 

Share
Прочитај повеќе