Антонио Ангеловиќ: Земјоделското производство мора да биде осигурано

ВИДЕО БРОЈ 2 – Антонио Ангеловиќ, земјоделец

Share
Прочитај повеќе

Земјоделците зборуваат за важноста на осигурувањето кај земјоделското производство

Климатските промени се еден од најголемите предизвици со кој се соочува човештвото. Се смета дека активностите на луѓето влијаат врз климата, која е една од компонентите на средината. Климата за возврат влијае врз земјоделството, како една од основните стопански гранки на секоја земја.

Share
Прочитај повеќе

Прва средба на ко претседателите на македонско-руската Меѓувладината Комисија за трговско- економска и научно – техничка соработка

На средбата се разговараше за повеќе теми меѓу кои и за неискористениот потенцијал во економската соработка. Димковски и Груздев, се договорија да бидат проучени можностите за реализирање на конкретни иницијативи и заеднички проекти.

Share
Прочитај повеќе

Спречен увоз на свинско месо, заразено со вирус на африканска свинска чума

-Станува збор за пратка со 21.312 тони замрзнато свинско месо, по потекло од Шпанија, земја во која нема пријавено присуство на болеста африканска свинска чума. Во земјава месото е увезено преку граничниот премин Деве Баир, од соседна Бугарија, од регион во кој исто  така не е потврдено присуството на болеста. Целокупното количество месо не е пуштено во промет и се наоѓа во магацините на увозникот. Согласно безбедносните протоколи на Агенцијата за храна и ветеринарство, во текот на денов, месото ќе биде нештетно уништено на депонијата Дрисла, – изјави Атанасов.

Share
Прочитај повеќе

Северна Македонија е најдобриот корисник на ИПАРД во регионот, силно признание за РСМ од првиот човек на ЕК за европските фондови за земјоделство и рурален развој

-Од исклучително значење е поддршката што ја добиваме од страна на Европската Унија, особено преку ИПАРД 2 програмата. Мерките од ИПАРД 2 овозможуваат подобрување на конкурентноста на македонското земјоделство преку инвестиции во после-бербени и маркетингшки активности,  инвестиции во преработувачки капацитети и опрема, развој на нови рурални бизниси, како рурален туризам, креирање на нови работни места, подобрување на физичката инфраструктура и достапните услуги. Сето ова ќе придонесе за подобрување на квалитетот на живот во руралните области“, изјави министерот Димковски.

Share
Прочитај повеќе