МЗШВ:Преку мерките од Програмата за рурален развој наменети за општините, се подобруваат условите за живот во секоја општина во државата

-Денеска ја посетивме локацијата кадешто веќе се реализира едниот проект преку мерката „Инвестиции во локална патна инфраструктура (за поврзување на села со регионален пат или со населено место-град во должина до 7км“, односно на местото кадешто се гради локалниот пат од село Градче до Кочани. Овој пат е од големо значење за жителите, бидејќи значително ќе се намали времето за патување, истакна министерот Трајан Димковски.

Share
Прочитај повеќе

Складирање на компири

Сите ние сме свесни дека одредени загуби се случуваат редовно при складирањето на  компири. Тоа се толерантни  загуби до 10 проценти, што значи дека на крајот на складирањето, тежината на компирите ќе изгуби најмалку 7-10 проценти од вкупната зачувана количина.

Share
Прочитај повеќе

Ѓубрење со гној од живина

Гнојот  од живина е многу богат  со хранливи материи неопходни за раст на зеленчук. На пример, гнојот од  кокошки  содржи околу пет пати повеќе азот од гнојот од добитокот. Затоа, таквиот гној  може да се користи  околу десет дена пред сеидбата, односно садењето зеленчук со тоа што не треба да се става повеќе од  2,5-3 килограми на метар квадратен.

Share
Прочитај повеќе

Успешно спроведена симулациска вежба за справување при можна појава на болеста африканска свинска чума

Како дел од вежбата формиран беше и Локален центар за контрола на болеста, како тело кое раководи со спроведувањето на плановите за итни мерки, и постапува во услови на итна кризна или вонредна состојба  кога е загрозено здравјето и благосостојбата на животните на локално ниво.

Share
Прочитај повеќе

Повик за учество на Tендер за извршување на Консултантски услуги за консолидација на земјиште во Северна Македонија, Фаза. II – Планирање на распределба на земјиште во Трн

Врз основа на резултатите од физибилити студијата неодамна спроведена во консолидационото подрачје Трн, консултантските услуги што ќе треба да се спроведат во рамки на објавениот тендер вклучуваат:

Share
Прочитај повеќе

„Од попреченост до хранопроизводство“ – проект за социјално зајакнување на лицата со попреченост во руралните средини

Предвидените проектни активности ќе придонесат за социјално и економско зајакнување на лицата со попреченост и нивните семејства во руралните области преку инфраструктурни интервенции и приспособувања во начинот на производство на храна, како што се пластениците и градините за производство на зеленчук.

Share
Прочитај повеќе

Почна аплицирањето за субвенции за произведено и предадено грозје во преработувачки капацитети

Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој, ги известува сите корисници на финансиска поддршка во земјоделството дека од денеска до 25- ти декември 2019 година, може да се поднесуваат барања за добивање на средства од мерката 1.20 – а.

Share
Прочитај повеќе

Одлична вест за ИПАРД апликантите: Предфинансирање на влогот на барателот од страна на државата како заем без камата

-Предфинансирањето значи дека фирмите кои имаат веќе потпишано договор со Платежната агенција за мерките од ИПАРД, делот којшто не се финансира од ИПАРД, односно сопствениот влог на барателот ќе го финансира државата како заем без камата, којшто во период од 8 години корисникот на мерката треба да го врати. На пример, доколку вкупната инвестиција е 100 илјади евра, 50 илјади евра се покриваат преку ИПАРД,  а 50 илјади евра од сопствено учество, за коешто ние со измените овозможуваме предфинансирање од државата пред почетокот на градбата“, изјави министерот Димковски.

Share
Прочитај повеќе

Димковски: Заеднички со сите чинители во земјоделскиот сектор, ќе ја постигнеме целта за модерно и конкурентно земјоделство

Димковски посочи дека преку проектот на Светска банка, околу 30 милиони евра ќе бидат инвестирани во изградба на откупно-дистрибутивни центри, што е важно за создавање на предуслови за амортизација на вишокот земјоделски производи и зголемување на извозот.

Share
Прочитај повеќе

Соопштение за извршениот избор на кандидати за полагање на испит за добивање на лиценца за процена на тутун и соопштение за втори термини за обука и испит

За 141 кандидат е утврдено дека го исполнуваат законскиот услов поради што се одлучи обуката и испитот да се спроведуваат во два термини.

Share
Прочитај повеќе