АХВ и во 2019 година доби највисоки оценки од страна на корисниците на услугите на агенцијата

Врз основа на имплементираниот ISO 9001:2015 стандард сертифициран од Quality Austria, Агенцијата за храна и вeтеринарство и во 2019 година доби највисоки оценки од страна на корисниците на услугите на агенцијата.

Share
Прочитај повеќе

Реализирани се 99,7% од капиталните мерки за инвестиции во земјоделството и руралниот развој

Реализирани се 99,7% од капиталните мерки со што инвестициите во земјоделството и руралниот развој се на неприкосновеното прво место.

Share
Прочитај повеќе

Период на забрана на лов на позначајни видови риби во 2020 година во „Вештачко езеро – Акумулација Стрежево“

Штука (01 февруари – 31 март)
Костреш (01 април – 15 мај)
Сом (15 април – 15 јуни)
Клен (05 мај – 15 јуни)
Крап (05 мај -15 јуни)
Пастрмка (01 октомври – 31 јануари).

Share
Прочитај повеќе

Пчеларство – Календар со активности за јануари

За пчелните семејства месец јануари е период на целосен мир – состојба во која тие најдобро се спротивставуваат на, за нив, неповолните надворешни услови.

Share
Прочитај повеќе

Овчарство и козарство – Календар со активности за јануари

Во месец јануари започнува и окозувањето на козите. За нормално раѓање на јарињата потребен е целосен мир на мајките, да биде добро исчистено, релативно топло, суво и да нема провев во просторијата.

Share
Прочитај повеќе

Откупот на тутунот се одвива непречено, досега се откупени над 19 милиони килограми тутун по просечна цена од 222,5 денари за килограм

Откупот на тутунот се одвива непречено на сите откупни пунктови во земјава. Досега според податоците од Државниот инспекторат за земјоделство се откупени над 19 милиони килограми тутун по просечна цена од 222,5 денари за килограм, што е досега највисока просечна цена. Вредноста на откупениот тутун е над 4,2 милијарди денари и 94,4 отсто од досегашниот откупен тутун е исплатен од страна на откупните компании.

Share
Прочитај повеќе

МЗШВ: Поддршката за земјоделците продолжува и во новата 2020 година

Формирањето  на техничката Влада нема да го закочи спроведувањето на мерките коишто се планирани со тековните годишни Програми. Поддршката за земјоделците ќе продолжи и во новата 2020-та година.

Share
Прочитај повеќе

Инфо денови за преработка и маркетинг на земјоделски и рибни производи

Распоредот и програмата за инфо деновите се наменети за информирање на сите потенцијални баратели за користење на средствата од ИПАРД Програмата 2014-2020.
Од утре, инфо деновите започнуваат во Ранковце и Свети Николе.

Share
Прочитај повеќе