Кулевска: Со СН Осигурителен Брокер добивате пријатели и партнери во работата

-За поздравување е таа финансиска поддршка од МЗШВ од 60% од вредноста на полисата, која многу им значи на сите земјоделци. За остатокот, односно 40% од износот на осигуреникот, од вкупната премија, нудиме големо олеснување, со тоа што овозможуваме плаќање на 12 рати без камата, истакна Кулевска.

Share
Прочитај повеќе

Откупено е целокупното договорено количество што го имаа откупните претпријатија со тутунопроизводителите за реколтата 2019-та

-Целокупното договорено количество на тутун е откупено, а станува збор за околу 26,3 милиони килограми, по цена од 220 денари за килограм тутун. Оваа цена е историски највисока просечна откупна цена во последните шест години, изјави Димковски.

Share
Прочитај повеќе

Ипард 2, мерка 1: Кој може да аплицира, услови, прифатливи трошоци, потребни документи

Висината на финансиската поддршка ќе се зголеми до:

65% за инвестиции во земјоделски стопанства реализиарани од страна на млади земјоделци;
70% за инвестиции во земјоделски стопанства во планинските области.

Share
Прочитај повеќе

На располагање 9,2 милиони евра од ИПАРД 2, мерка 1„ Инвестиции во материјални средства на земјоделски стопанства“

Овој повик им овозможува на земјоделските стопанства широк спектар на инвестиции во примарното земјоделско и сточарско производство, вклучително и инфраструктурни зафати, преработка и директен маркетинг на сопственото земјоделско производство на земјоделското стопанство, производство на енергија од обновливи извори за сопствена потрошувачка. Во овој повик, набавката на трактор не е прифатлива инвестиција.

Share
Прочитај повеќе

Георгиевски: Жените добија посебен статус и значење во политиките кои ги спроведува МЗШВ

-За мене понатаму значи да градиме нешто што ќе трае, како што ќе траат откупно-дистрибутивните центри во Скопје, Ресен и Струмица за кои проектирањето беше започнато уште од 2018 и со реализацијага ќе донесе до поголема стабилност во земјоделскиот сектор, вели Георгиевски.

Share
Прочитај повеќе

Може ли да се користи пепел, кога и како советуваат експертите

Особено е добро за растенијата кои сакаат калциум, како доматите, спанаќот, лукот и розите. Пред да ги посадите овие растенија, додадете четвртина чаша пепел во земјата.

Share
Прочитај повеќе

Зошто комбинацијата на зеленчук е важна во органското производство?

Можете да го искомбинирате морковот  со  кромид . И морковот го чува кромидот и  кромидот го чува морковот. Затоа садиме еден ред кромид, еден ред моркови, еден ред кромид и така натаму. Затоа што кромидовата болва не  го сака мирисот на морков, а морковата мува не го сака мирисот на кромид.

Share
Прочитај повеќе

После 27 години реновирана метеоролошката станица во Лазарополе

Денеска министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Трајан Димковски заедно со директорот на Управата за хидрометеоролошки работи Ивица Тодоровски, беа во посета на метеоролошката станица во Лазарополе, која што УХМР минатата година ја реновираше.

Share
Прочитај повеќе

АХВ: Да се почитуваат препораките-корона вирусот се пренесува и од животните

Задолжително да се мијат рацете при контакт со животни и храна од животинско потекло, а треба и да се избегнува контакт со болни животни, расипано месо, отпадоци и отпадни материи.

Share
Прочитај повеќе

До 1 март се аплицира за субвенции за мерките 2.14 и 2.16 за бројлери

Во тек е аплицирањето за мерките 2.14 Директни плаќања за одгледани и заклани бројлери во регистрирани кланични капацитети и 2.16 Директни плаќања за произведени еднодневни бројлерски пилиња и еднодневни женски пилиња од јајценосни хибриди.

Share
Прочитај повеќе