Прскање на овошките во зима

Ако третманот се започне рано, постои можност за можни врнежи да го отстранат препаратот од растението и на тој начин да нема ефект, а ако пупката е одложена и веќе пукната, оваа смеса може да го изгори новото растително зелено ткиво. Вистинскиот момент за прскање е во  фаза на  создавање на пупка.

Share
Прочитај повеќе

Овие се исклучително важни февруарски совети за работа во пчеларникот

Втората половина на февруари е најдобро време за додавање погача затоа што го стимулира пчелното семејство да работи поинтензивно.

Share
Прочитај повеќе

Позитивно оценет Системот за квалитет во АХВ

Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ) доби позитивна оценка за документираниот Системот за менаџмент на квалитет и неговата функционалност во рамките на сите процеси и услуги кои се реализираат во Агенцијата, од страна на аудиторите од сертификациското тело MQS, регионален парнер на Австриското национално сертификационо тело QualityAustria за Македонија, по што е продолжен за користење сертификатот за квалитет.

Share
Прочитај повеќе

Преку Програмата за рурален развој, по цели 40 години, реконструиран патот од село Кажани до село Маловишта

Освен овој проект, во општина Битола се реализираат и други 6  проекти одобрени од страна на  Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој, односно Битола ќе се поддржи со вкупен грант од 38 милиони денари. 

Share
Прочитај повеќе

Исплатени субвенциите за сите земјоделци кои имаат обработлива површина до 1 хектар

Денеска, на сметките на  1.447 лица се исплатија 11,3 милиони денари за сите земјоделци кои имаат мали земјоделски стопанства. Станува збор за исплата по мерката „Директни плаќања за обработлива земјоделска површина со големина од 0,2 до 1 хектар.

Share
Прочитај повеќе