Откупната цена на зелката до 20 април – минимум 15 денари за килограм

Откупната цена на зелката до 20-ти април ќе биде минимум 15 денари за килограм, ова денеска беше договорено на состанокот што министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Трајан Димковски, го одржа со откупувачите на зелка.

Share
Прочитај повеќе

За 28 отсто е зголемен извозот на зелка годинава споредено со минатата година

Конкретно, од почетокот на годинава, според податоците од Царинската управа, се извезени 17.018 тони зелка, за разлика од лани истиот период кога се извезле 13.278 тони зелка. Само во период од 27-ми до 29-ти март, од нашата држава се извезени 1.676 тони зелка, што е повеќе од истиот период лани кога извозот на зелка бил 1.001 тон.

Share
Прочитај повеќе

Прихрана на пченицата и маслената репка

Прескокнувањето на првата прихрана или одложување на тоа ќе предизвика намалување  на земјоделските култури и, првично, ќе ги намали шансите за постигнување на посакуваниот и очекуваниот принос.

Share
Прочитај повеќе

Совети за успешно производство на јаболка и голем принос

Стеблата на плодните дрвја кои имаат  слаба бујност полесно се разретчуваат во споредба со бујните дрвја што опаѓаат ако претходната година била  многу плодна.

Share
Прочитај повеќе

ФАО: План за борба да се осигура глобално снабдување со храна за време на кризата COVID-19

Привремени готовински средства за помош на сиромашните земјоделци се неопходни, како и грантови за рестартирање на производството. Банките можат да се откажат од надоместоците за заеми на земјоделците и да ги продолжат роковите за отплата; може да се вбризга капитал во земјоделскиот сектор за да им помогне на малите и средни агробизниси – и нивната работна сила – да останат во живот.

Share
Прочитај повеќе

Информации за земјоделците во услови на вонредна состојба за начинот на користење на новата алатка во Земјоделскиот пазарен информативен систем (ЗПИС) која се вика „Понуда-Побарувачка“

Целта на оваа корисна алатка е да се овозможи брз и лесен пристап до податоците за расположливите количини и цени на земјоделски производи и добиток во реален временски период како и континуиранo следење и обезбедување на транспарентен преглед на земјоделски производи од домашно потекло и движење на цените на земјоделските пазари.

Share
Прочитај повеќе

Димковски: Раноградинарите ќе бидат исклучени од забраната за движење во викенд деновите, за останатите земјоделци кои имаат неодложни активности ќе се издаваат дозволи

-Откако подрачната единица ќе изврши проверка на доставените податоци од страна на земјоделците, истите се доставуваат до МЗШВ, кои потоа се проследуваат до Министерството за информатичко општество и потоа на нивните мејлови им стигнува дозволата, изјави министерот Димковски.

Share
Прочитај повеќе

АХВ со институционална поддршка во борбата со Корона вирусот

Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ), денес отстапи на користење уште две автоматски прскалки за дезинфекција на возила на Министерството за внатрешни работи и Царинската управа на Република Северна Македонија, како дел од институционалните активности за поддршка на реализацијата на мерките на Владата во борба со Корона вирусот.

Share
Прочитај повеќе

Кајсиите на удар поради ниските температури

Кај останатото коскесто овошје не би требало да има штети. Можно е само проредување на плодот. Но, тоа нема да се одрази врз вкупниот принос, туку ќе резултира со помалку, а поголеми плодови. Јаболчестите видови, пак, покасно цветаат и поради тоа во овој период може да издржат пониски темратури.

Share
Прочитај повеќе

До 29 април продолжен рокот за поднесување на барања за „Мерка 1 Инвестиции во материјални средства на земјоделски стопанства“

Очекуваме дека со овој дополнителен период ќе им овозможиме на  заинтересираните да ги приберат сите потребни документи за да подготват инвестициски проекти кои во сите делови ќе ги задоволат условите кои се пропишани во ИПАРД Прогрмата, со што ќе се овозможи поголема искористеност на средствата.“ – појаснува Бабовски.

Share
Прочитај повеќе