Утре завршува рокот за мерката за финансиска поддршка од 20.000 евра за млади земјоделци

АФПЗРР ги потсетува сите млади до 40 години кои сакаат да поднесат барање за добивање на финансиска поддршка преку мерката 113 „Поддршка за поттикнување на земјоделското производство“ истото може да го сторат најдоцна до утре 10 – ти март, до крај на работниот ден или документите да ги испратат по препорачана пошта.

Share
Прочитај повеќе

Објавен е најновиот извештај за антимикробната отпорност на зоонозите

Salmonella и Campylobacter стануваат се поотпорни на ципрофлоксацин, кој претставува еден од антибиотиците кои најчесто се користат при инфекции со овие бактерии.

Share
Прочитај повеќе

Нема небезбедна вода на македонскиот пазар

АХВ: Како одговорна институција за контрола на безбедноста на храната, вклучително и за пакуваната  и водата која ја користат граѓаните од јавните водоснабдителни системи, ја информираме јавноста дека водата е безбедна и таа редовно се контролира.

Share
Прочитај повеќе

АХВ и Црвениот Крст ја официјализираа соработката

Како исклучително важно, од страна на првите луѓе на АХВ и Црвениот Крст, оценето беше и идното учество во заеднички кампањи за промоција и подигнување на свеста кај граѓаните за здравствено – превентивните активности, заштитата и спасувањето на животни.

Share
Прочитај повеќе

Да не се купува неодобрена храна за спортисти преку социјалните мрежи

Ваквите производи покрај тоа што претставуваат нелојална конкуренција на легалните домашни производители, увозници и трговци, сериозно може да го загрозат здравјето на граѓаните. Апелираме до потрошувачите да се воздржат од набавка на овој тип храна преку социјалните мрежи, каде таа најчесто нелегално се нуди и продава.

Share
Прочитај повеќе

Бруто-домашниот производ во 2019 година е повисок за 3,6%, економските политики на Владата дадоа дополнителен импулс и ја надминаа проекцијата

„Во 2019 година извозот на земјоделско-прехранбени производи во споредба со 2018 година бележи пораст од 14,5%. Ова е највисоката вредност на извозот на земјоделско-прехранбени производи досега. Дефицитот во трговската размена со земјоделско-прехранбени производи бележи намалување во споредба со 2018 година за 13,8 отсто или во апсолутна бројка од 246,6 милиони евра во 2018-та, на 212,6 милиони евра лани. Ова значи дека во 2019-та година увозот на земјоделски производи е помал за 34 милиони евра“, истакна министерот Димковски.

Share
Прочитај повеќе