АХВ со демант: Кај вработените кои биле Италија потврдено е отсуство на вирусот

Од страна на вработените, доброволно, иако не доаѓаат од земји/региони каде тогаш имало присуство на болеста, направени се лекарски прегледи со кои е потврдено отсуство на вирусот, односно потврдено е дека тие се здрави.

Share
Прочитај повеќе

Од утре во наредните 14 дена се затвораат сите училишта, градинки и факултети во Македонија

Комисијата за заразни болести ги заострува мерките и ги упатува сите основни, средни и високо образовни институции како и детските градинки да запрат со одвивање на наставно- воспитниот процес во тек на наредните 14 дена.

Share
Прочитај повеќе

Исплатени субвенциите за пчеларите

Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој на сметките на 3.820 лица исплати 164.965,600,00 денари за фармерите кои одгледуваат и имаат презимени пчели.

Share
Прочитај повеќе

Ипард караванот денес во Могила и Кривогаштани

Сите заинтересирани земјоделци, носители на семејно земјоделско стопанство, индивидуални земјоделци или правни лица од овие општини ќе имаат можност да се запознаат со ИПАРД Програмата 2014–2020, особено со новопромовираната мерка 1, со цел, да го развијат и модернизираат сопственото земјоделско стопанство.

Share
Прочитај повеќе

Округла маса на тема „Здравјето на растенијата и пчелите како опрашувачи – можат ли заедно?“

Целта е да се воспостави платформа за дискусија помеѓу пчелари, земјоделски производители на растителни земјоделски култури, производители и трговци со пестициди, екесперти и претставници на надлежните институции за улогата на пчелите како опрашувачи, трендовите за заштита на растенијата, како и потребата за заштита на опрашувачите од неконтролирана употреба на пестициди.

Share
Прочитај повеќе

Мушмулата лек од овоштарниците

Со воведувањето на модерно овошје, зеленчук и зачини, заборавивме на мушмулата. Се користат лисјата, кората, цвеќињата, семето и зрелото овошје на мушмулата. Плодовите се одличен лаксатив и диуретик, го смируваат воспалението на желудочната слузница.

Share
Прочитај повеќе

Тиквата е корисна од плодот до коренот

Тиквата  е богата со вода, растителни влакна, протеини и витамини, а се користи за  подготовка на супи, пити, вкусни сосови, сокови, џемови или едноставно печена во рерната.

Share
Прочитај повеќе