Почнува изградбата на системот за наводнување Славишко Поле

Премиерот Оливер Спасовски, министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Трајан Димковски и евроамбасадорот Самуел Жбогар денеска ќе присуствуваат на почетокот на градежните активности на системот за наводнување Славишко Поле, Општина Ранковце.

Share
Прочитај повеќе

Младите ќе добијат еднократна помош од 3.000 денари за купување македонски производи и услуги

Средношколците не помлади од 16 години и редовните студенти не постари од 29 години се дел од листата корисници на финансиска поддршка предвидена со третиот владин сет на економски мерки. За нив, предвидени се 3.000 денари, кои ќе ги добијат еднократко преку платежна картичка на која ќе стои ознаката „Купувам домашно“.

Share
Прочитај повеќе

Одржана работилница за новите обврски на ветеринарните друштва

Во работилниците кои треба да се одржат следниот период како дел од првиот модул, предвидена е реализација и на неколку обуки кои ќе се однесуваат на ветеринарните посети со клинички преглед во поглед на благосостојбата на одгледувалишта за свињи.

Share
Прочитај повеќе

Пченицата-стратешка култура во пелагонискиот регион

Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство е со став дека и понатаму останува силно фокусирано на окрупнување на површините, на зголемување на производството на домашна пченица, се со цел оваа стратешка култура да се обезбедува од домашно производство со што би се намалиле потребите од увоз на пченица од странство.

Share
Прочитај повеќе

Во општина Карбинци започна изградбата на пречистителна станица за вода за пиење

-Со изградбата ќе се овозможи непречено снабдување со вода за пиење во населените места Карбинци, Козјак, Аргулица, Црвулево, Таринци, Долни Балван, Нов Караорман и Радање, во кои живеат околу 3.000 жители или 75% од вкупниот број на жителите на Општина Карбинци, објасни министерот Димковски.

Share
Прочитај повеќе

Износ на субвенциите за поледелство за 2020 година

Износ на субвенциите за поледелство за 2020 година

Share
Прочитај повеќе

ЈП “Стрежево” и ЈКП Водовод Битола потпишаа протокол за снабдување со сирова вода

Со протоколот се уредуваат условите и начинот за снабдување со вода, односите меѓу давателот и корисникот на услугата, со цел достапност до доволно количество квалитетна вода за потребите на граѓаните, во согласност со начелата за одржливо управување со водите за пиење и заштита на човековото здравје.

Share
Прочитај повеќе

Од денеска престанува да важи одлуката за забрана и посебен режим на движење – Останува задолжителното носење заштитна опрема, миење на раце и одржување на потребната дистанца

Потребно е задолжително носење на заштитна опрема, често миење и дезинфицирање на раце, како и одржување на потребната физичка дистанца од 1,5 до 2 метри. Само преку почитување на овие мерки, ние може да го заштитиме нашето здравје и здравјето на најблиските. Од сите нас зависи успешното справување со коронавирусот.

Share
Прочитај повеќе

Со проектот “Обнова и развој на селата” се реконструираат улици во Долно Оризари

Со овој проект во општина Битола се врши реконструкција на улиците 9-та и 17-та во должина од 335.4 метри во населеното место Долно Оризари.

Share
Прочитај повеќе

Болести кај праската

На крајот на април, но претежно во текот на мај, од дрвото излегуваат пеперутки, поставувајќи јајца на врвовите на гранчињата. Гасениците влегуваат во овошјето, каде што се развиваат, хранејќи се со месото од овошјето.

Share
Прочитај повеќе