Министерот Димковски ги повикува сите производители на земјоделски производи и традиционални специјалитети, да ги заштитат своите производи

Министерот за земјоделство, Трајан Димковски, денеска од Дојран ги повика сите производители на земјоделски производи и традиционални специјалитети, да ги заштитат своите производи со „Ознака за потекло“, „Географска ознака“ и „Ознака за гарантиран традиционален специјалитет” и да аплицираат на отворениот јавен повик кој завршува на 2. август.

Share
Прочитај повеќе

ФАО обучува преку Интернет 350 ветеринари од Балканот за подготвеност на африканска свинска чума

Иако вниманието на медиумите е свртено кон човечката пандемија, африканската свинска чума сè уште е многу важен проблем. Беснеејќи низ три континенти, никогаш досега во историјата болеста не беше толку широко распространета со толку милиони животни погодени. Болеста носи огромни економски трошоци, значителни нарушувања во трговијата и сериозно влијае на руралниот живот.

Share
Прочитај повеќе

Високите температури неповолно можат да се одразат и на здравјето на животните

Календарски се наоѓаме на почеток на летото, период во кој температурите растот и над 30 степени Целзиусови со што се зголемува опасноста од труење со храна. Високите температури неповолно можат да се одразат и на здравјето на животните.

Share
Прочитај повеќе