Владата ќе ги обесштети земјоделците од Преспанскиот регион од невремето од јули 2019

На вчерашната седница, Владата донесе одлука за обесштетување на сите земјоделци од Преспанскиот регион чии површини настрадаа поради временска непогода во јули 2019 година. Обештетувањето ќе биде во износ од 30% од проценетата штета.

Share
Прочитај повеќе

Државата ќе интервенира со субвенции за помош и на лозарите и на винариите, визбите да го почитуваат договорот за откупните цени

Со 4 денари државата ќе интервенира за вранецот и смедеревката, а со 2 денари ќе интервенира за високосортното грозје. Дополнително се останува на супституција на транспортот со 20 отсто на транспортните трошоци за наливното вино, и 30 проценти супституција за флашираното вино.

Share
Прочитај повеќе