Рурален развој: Започна уште еден крупен капитален проект во општина Виница, инвестиција во вредност од 24 467 715 денари

Започна уште еден крупен капитален проект во општина Виница, поврзување на жителите на село Лески со чиста, исправна и питка вода за пиење на виничкиот водовод, како и проширување на филтер станицата во општина Виница.

Share
Прочитај повеќе

Во април започнува пријавувањето за субвенции, новите земјоделци до 15 март да се запишат во ЕРЗС

Пријавувањето за субвенции за 2021 година се очекува да започне почеток на април. Точниот датум ќе го соопшти Платежната агенција но она што е сигурно е доколку сте нов корисник на земјоделски субвенции, до 15 март треба да се запишете во Единствениот регистар на земјоделски стопанства.

Share
Прочитај повеќе

Годишна програма за работа на Фондот за иновации и технолошки развој

Тематски предизвици за зелена економија, социјално претприемништво, дигитализација на јавен сектор, агротехнологија и синџир на снабдување.
Посебен столб за развој на македонскиот стартап екосистем.

Share
Прочитај повеќе

Винскиот туризам голем потенцијал за тиквешкиот регион

Винскиот туризам треба да биде носител на туристичката понуда во тиквешкиот регион преку преставување и промовирање на семејните винарии кои нудат специфични традиционални и автентични сорти вина, смета директорот на Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот, Љупчо Јаневски.

Share
Прочитај повеќе

„Напредни лозари” со предлози и барања до министерот Хоџа за подобрување на условите во лозарството

Формирање фонд за исплата на грозјето од околу 30 милиони евра, информации за откупната цена на винските сорти најдоцна до крајот на јуни тековната година и обезбедување алтернативен извоз ако цените се ниски, враќање на персоналниот данок на регистрираните земјоделци најдоцна до јуни наредната година, исплаќање на заостанатите субвенции во најбрз можен рок, исплата на редовните субвенции за одржување на лозовите насади до „Свети Трифун”, 14 февруари и паралелно реализирање на дополнителната поддршка.

Share
Прочитај повеќе

Комисиска расправа за состојбата на тутунот од реколтата 2020-2021

Во Собранието на Република Северна Македонија денеска седница ќе одржи Комисијата за земјоделство, шумарство и водостопанство, на која пратениците треба да ја разгледаат Информација за состојбата на тутунот од реколта 2020-2021 заклучно до 21.12.2020 година.

Share
Прочитај повеќе

Планот за есенската сеидба во Виничко реализиран со 99,5 отсто

Сеидбата на земјоделските култури во текот на есента во општина Виница е реализирана на 650 хектари од планираните површини, со што планот е исполнет со 99,5 отсто.

Share
Прочитај повеќе

АХВ постапи по две нотификации за увезен небезбеден сусам од Индија

Како контакт точка за Системот за брзо предупредување за храна и храна за животни (Rapid Alert System for Food and Feed) на Европската Унија, Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ) има добиено три нотификации за увоз на небезбеден сусам по потекло од Индија, во кој е утврдено присуство на резидуи од пестицид – етилен оксид.

Share
Прочитај повеќе

Повик за меѓународен надворешен експерт за подготовка на Стратегија за развој на земјоделски задруги

Во рамките на проектот „Поддршка на развојот на земјоделските задруги во Северна Македонија“, КАЕ планира да ангажира меѓународен надворешен експерт за преземање на подготовка на Стратегија за развој на земјоделски задруги. Документот треба да биде развиен, договорен и одобрен од CARE и Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство (МЗШВ).

Share
Прочитај повеќе

Пасењето во исхраната на преживарите

Времето на експлоатација на пасиштата треба да се прилагоди на фазата на вегетација, бидејќи растението со возраста го менува својот хемиски состав и хранливата вредност.

Share
Прочитај повеќе