Агро-Метео: Нов циклон кој носи промена на времето се приближува кон нашата држава

Циклон ќе влијае на времето во нашата држава во текот на следниот период и истиот ќе условува повремени врнежи од дожд и тоа поради јужното воздушно струење, кое ќе услови значително потопло време и забрзано топење на снегот. Врнежи од снег ќе има само на планините со надморска височина од над 1500 метри, особено на запад и на северозапад.

Share
Прочитај повеќе

Постерот на 14-годишниот Павел од Куманово победи на глобалниот натпревар на ФАО: Земјоделецот е суперхерој

И покрај силната конкуренција на деца и млади ширум светот четиринаесет годишниот Павел Милановски од Куманово е победникот на глобалниот натпревар на ФАО за постер по повод Светскиот ден на храната.

Share
Прочитај повеќе

Министрите Хоџа и Нуредини на работна средба во Анкара: Создаваме можности за нови инвестиции и соработка во областа на одржливо управување со водни ресурси, заштита и искористување на шумскиот потенцијал

Владина делегација предводена од министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Арјанит Хоџа и министерот за животна средина и просторно планирање, Насер Нуредини денеска во Анкара оствари работна средба со министерот за земјоделство и шумарство на Република Турција, Беким Пакдемирли.

Share
Прочитај повеќе

Креирани се нови сорти на домати кои лечат висок крвен притисок и Паркинсонова болест

Јапонските научници од компанијата Sanatech Seed Co. и универзитетот Tsukuba развија нова сорта на домати со користење на генетски инженеринг.

Share
Прочитај повеќе

Развојна банка: Одобрени се уште 8,8 милиони евра кредитни барања од Ковид 3 бескаматната кредитна линија

Нова, втора група од 770 кредитни барања е одобрена од третата бескаматна кредитна линија со грант компонента – Ковид 3, која се реализира со финансиска поддршка од Европската Унија, преку активноста ЕУзаОтпорност од ИПА програмата.

Share
Прочитај повеќе

Пачешкоски: Започна пријавувањето на вишокот тутун во Прилеп

Во зградата на МЗШВ ПЕ Прилеп од задната страна се пријавува вишокот на тутун.

Share
Прочитај повеќе

Со 9,2 милиони евра ќе се поддржат над 350 проекти за модернизација на земјоделски стопанства

Директорот на АФПЗРР, Никица Бачовски, информира дека се очекува да се одобрат над 350 соодветни барања, а апликантите во наредниот период ќе бидат повикани за да ги потпишат договорите.

Share
Прочитај повеќе

Кавадарци ќе добие нов Градски зелен пазар

Кавадарци ќе добие нов Градски зелен пазар и додека трае реконструкцијата на стариот, кој е во централното градско подрачје, ќе се користи локација во новиот центар на градот.

Share
Прочитај повеќе

Благо намален водостојот на реките

Водостоите на реките во земјава бележат благо намалување во однос на вчера. Исклучок е реката Пчиња на мерното место кај Пелинце, каде нивото е за еден сантиметар повисоко од вчерашното, покажуваат резултатите од последните мерења направани од Управата за хидрометеоролошки работи (УХМР).

Share
Прочитај повеќе

Прв пат донесена Програма за водостопанство, од државниот буџет одвоени 916.000.000 денари

Владата ја донесе првата Програма за водостопанство. За Програмата годинава во државниот буџет се предвидени 916.000.000 денари.

Share
Прочитај повеќе