Трибина во Битола за започнување на Договорно производство на пченка

Се организира прва трибина на 04.02.2021 во Центар за култура во Битола, мала сала, со почеток во 12 часот.

Share
Прочитај повеќе

На располагање нови средства за набавен педигриран добиток

„Максималната финансиска поддршка за оваа мерка е до 6.500.000 денари прифатливи трошоци по поединечен корисник. Поддршка се исплаќа по принцип на ко-финансирање на завршени и исплатени инвестиции од страна на корисникот во висина од 50% од вредноста на одобрените прифатливи трошоци за инвестиции.“ – информира директорот Бачовски.

Share
Прочитај повеќе

Бачовски: Во село Оризари пуштен во употреба новиот патен правец Оризари – Туристичка населба Добра Вода, 12 милиони денари грант од АФПЗРР

Со овој патен правец се подобрува пристапноста до манастирот Пресвета Богородица, со што освен инфраструктурен карактер, оваа инвестиција има и признак на развој на руралниот туризам и зачувување на традиционалните вредности.

Share
Прочитај повеќе

Плевел отпорен на газење и косење

И додека на земјоделците не им се допаѓа, како и на оние кои внимателно ги одгледуваат своите тревници, одгледувачите на говеда сакаат ливадарка  и честопати носат говеда на пасишта во областите каде што расте ова растение, што се смета за добра фуражна билка.

Share
Прочитај повеќе

Данска ја отвори најголемата Европска градина

Данците реконструираа стара сала од 7.000 квадратни метри, каде на 14 ката ќе одгледуваат зелена салата, зачински билки и кељ. Планот е да има 15 берби годишно и да се произведуваат 1.000 тони зеленчук само за една година во оваа сала.

Share
Прочитај повеќе

Како ЛЕД-светлината влијае на мирисот и вкусот на зеленчукот?

Вертикалните градини и областите за одгледување затворен зеленчук стануваат сè попопуларни низ целиот свет. Со цел да се создадат оптимални услови за раст и развој на растенијата, наместо сончева светлина, се користат LED светилки. Сепак, се поставува прашањето дали овој вид вештачко осветлување влијае на мирисот и вкусот на зеленчукот?

Share
Прочитај повеќе

Правилна вентилација за добра хибернација на пчелите

Пчеларната кошница е покриена со слој влажен воздух што е малку потопол од надворешниот во текот на зимата. И топлината и влажноста на овој воздух доаѓаат од самото гнездо, бидејќи секој потрошен килограм мед создава килограм вода што треба да излезе од кошницата во форма на пареа.

Share
Прочитај повеќе