Министерот Хоџа одржа состанок со одгледувачите на овци

Состанокот беше организиран со цел да се обезбеди темелен и навремено подготвен старт на откупот на пролетно јагне.

Share
Прочитај повеќе

Распишан конкурс за дигитални решенија за помош на туризмот – награди од по 15.000 евра

Регионалниот совет за соработка (РСС) од денеска бара идеи за дигитални алатки за помош и промоција на туризмот на Западен Балкан, при што 6-те најуспешни идеи ќе бидат наградени со по 15 илјади евра.

Share
Прочитај повеќе

Прва средба на министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Арјанит Хоџа со лозари и винарници, заеднички за успешна претстојна година

-Се заложија сите винарници да дадат извештај за тоа колкава ќе биде нивната потреба за грозје оваа година и нивните сугестии за тоа како треба да се одржи грозјето за оваа година да имаме подобар квалитет и верувам дека веќе на следниот состанок ќе имаме конкретни чекори за тоа како постепено до успешна година“- изјави министерот Хоџа.

Share
Прочитај повеќе

Се кројат лозјата во Тиквешко

Се кројат лозовите прачки во Тиквешко, најголемиот регион со лозови насади во државата.

Share
Прочитај повеќе

Одржана Експертска мисија за Потрошувачка (конзумација) на храна

Во организација на Агенцијата за храна и ветеринарство и TAIEX инструментот на Европската комисија од 20-22 јануари 2021 година по пат на видео-теле конференција се одржа Експертска мисија за Потрошувачка (конзумација) на храна со која претседаваше Г-ѓа Светлана Томеска Мицкова- Раководител на сектор за ЕУ и меѓународна соработка, а како експерти  од ЕУ  учествуваа Г-ѓа Дарја Соколиќ, генерален менаџер и советник за безбедност на храна од Центарот за безбедност на храна- Хрватска.

Share
Прочитај повеќе

Велешка Маслодајна ги поттикнува земјоделците да го зголемат производството

Велешка Маслодајна  поранешна Прехранбена индустрија „Благој Ѓорев“ А.Д , а од лани преименувана во Прехранбена индустрија  „Кристал 1923“ А.Д од македонските земјоделци откупи 3 000 тони сончогледово семе, кое е појдовна суровина за производство на рафинираното масло за јадење.

Share
Прочитај повеќе