Кина резервирала историска количина на пченка за увоз!

Според Ројтерс, оваа земја има резервирано вкупно 3,74 милиони тони пченка од америчките залихи. Треба да се додаде дека во исто време биле купени дополнителни 132.000 тони соја.

Share
Прочитај повеќе

ФАО – храната на глобално ниво е во тренд на покачување

Прехранбените продукти со највисоки цени во последниве седум години на глобално ниво, вели последниот извештај на агенцијата за храна на Обединети нации.

Share
Прочитај повеќе

Министерот Хоџа на терен во Средно Коњари

Министерот Хоџа и директорот на ДИЗ, Шапуриќ ги увери жителите на селото Средно Коњари дека доколку концесионерот не ги почитува условите наведени во договорот, тогаш договорот ќе биде раскинат.

Share
Прочитај повеќе

Договорно производство на пченка: Откупувачот „Голд Ланд“ на земјоделците им нуди сигурен откуп, пазарна цена и исплата истиот ден

-Она што ви нудиме како компанија е гарантиран откуп, со договор во кој ќе има загарантирана минимална цена под која нема да се оди. Доколку цената за време на откупот биде повисока, ние ќе ви ја платиме повисоката цена. Исто така предноста која ја нудиме е плаќање истиот ден кога ќе ја донесете пченката. Доколку е пред 13 часот, парите ќе бидат на ваша сметка истиот ден, ако ја предадете пченката после 13 часот, средствата ќе ги имате следниот ден – изјави Абдурахмани.

Share
Прочитај повеќе

Кое вино го намалува ефектот на короната?

– Тестиравме разни соединенија од природата за кои претпоставувавме дека можат да делуваат на вирусот и се покажа дека танинската киселина има силни инхибиторни својства против вирусот – рече тој, објаснувајќи дека полифенолните соединенија се инаку познати по своите антиинфламаторни и антиоксидантни ефекти.

Share
Прочитај повеќе

Во Тиквешијата ќе се постават мерни станици за временските услови и поквалитетно земјоделско производство

-Земјоделците ќе добиваат информации за временските услови и совети кога е вистинско време да вршат заштита на земјоделските култури од болести и штетници. Вакви мерни станици веќе има поставено компанијата „Гоце Делчeв“ и во местата каде се поставени има заштеда во пестициди од околу 30-40%. Со овој проект ќе се користат помалку препарати, а ефектот ќе биде многу поголем, рече Јанчев.

Share
Прочитај повеќе

До недела со натпросечни температури, од понеделник дожд

Стабилно, топло време со натпросечни дневни температури  ќе се задржи до недела, по што ќе следи период на променливо облачно со локални врнежи од дожд.

Share
Прочитај повеќе