Хоџа: Откупната цена на тутунот нема да биде под 180 денари

-Но, тоа што го ветивме пред еден месец, дека просечната цена нема да биде под 180 денари, со овие средства ќе се обидеме да им помогнеме на тутунарите поради тешката година, истакна министерот, одговорајќи на новинарско прашање по потпишувањето на Колективниот договор во МЗШВ.

Share
Прочитај повеќе

За прв пат потпишан колективен договор со кој се уредуваат статусот, правата, обврските и одговорностите на вработените во мзшв

Со овој договор, системски се регулираат правата и обврските за личен доход кај овластените службени лица во Шумската полиција, но за првпат се регулира и правото за добивање на додаток во висина од 30% за компонента, ниво за Овластени службени лица поради видот, природата и сложеноста на работите што се извршуваат како и тежината и посебните услови под кои се извршуваат.

Share
Прочитај повеќе

Утврдени правилата за рекреативен риболов во битолската акумулација Стрежево

Дозволи за рекреативен риболов ќе се издаваат од 15 февруари, а риболовната сезона ќе почне на 1 март.

Share
Прочитај повеќе

Конкурс за распределување на средства за финансирање и реализирање на програми, проекти и други активности од областа на животната средина за 2021 година

Рокот на доставување на барањата изнесува 20 дена од денот на објавувањето  на Конкурсот во Службен весник на Република Северна Македонија.

Share
Прочитај повеќе

Јавен повик за Субвенции за дигитализација на туристичко/угостителскиот сектор

Одобрените средства од 60% Министерството за економија ќе ги исплати со потпишување на Договор со субјектите директно на ИТ компанијата која го имплементира софтверското решение.

Share
Прочитај повеќе

Бачовски: Исплатени субвенциите за лозарите

Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој на сметките на 14.113 лица кои одгледуваат лозови насади исплати вкупно 550.741.044 денари.

Share
Прочитај повеќе

Дали најавеното заладување ќе предизвика штета кај зимските посеви и овошјата?

„Пченицата насеана во октомври сега е во фаза на никнување. Повеќето такви култури, кои беа насеани пред оптималното време за сеидба, се надпросечно развиени”, објаснува проф. д-р Георг Дрезнер, раководител на Одделот за размножување и генетика на мали житни култури при земјоделскиот институт во Осиек.

Share
Прочитај повеќе

Викендов снег, мраз и ниски температури

Во деновите од викендот ќе биде облачно, студено и ветровито со врнежи од снег, пообилни во југозападните делови. Насекаде ќе се формира снежна покривка, а на планините ќе се зголеми, информираат од УХМР.

Share
Прочитај повеќе