Снегот во Струмичко добредојден за житните култури, од студот се регистрираат штети кај расадот

Снегот во Струмичко е добредојден за житните култури, но студот предизвикува проблеми на расадот кај одредени градинарски култури кои ќе се садат на отворено подоцна, информираат градинари од Струмичко

Share
Прочитај повеќе

За ноќва и утре изутрина најавени најниските температури зимава

Минималните температури во текот на претстојнава ноќ и утре изутрина ќе достигнат од -18 до -7 степени, додека во текот на денот ќе достигнат од -7 до пет степени, најавуваат од Управата за хидрометеоролошки работи.

Share
Прочитај повеќе

ЈАВЕН ПОВИК за финансиска поддршка на aктивен туризам

Согласно Програмата за развој на туризмот во Република Северна Македонија за 2021 година, Министерството за економија објавува Јавен повик за финансиска поддршка на aктивен туризам.

Share
Прочитај повеќе

Хоџа во Неготино и Кавадарци на закројување на лозјето: Оваа година, нека донесе богат род и успешна сезона!

Нашето грозје е со висок квалитет, затоа и нашите вина се надалеку познати по богатсвото на вкусови, ароми и добар карактер. Извозот на вино последните години бележи постојан раст. Во  2019 и  2020 година % на учество на виното во целокупниот извоз е 7,4%.

Share
Прочитај повеќе

Израелска револуција – беспилотните летала берат овошје

За разлика од работниците, дронот е во можност да бере овошје од највисоките гранки и врвови на дрвјата, така што секое овошје би се користело. Дронот може да бере секаков вид овошје од јаболка до портокали, лимони и авокадо, без никакво оштетување на овошјето.

Share
Прочитај повеќе

Шест хектари под пластеници за органски зеленчук во Русија

Во последниве години, Русија инвестираше огромни суми пари во развој на земјоделството. Со цел да се избегнат  неповолните временски услови, Русите излегоа со идеја и започнаа масовна изградба на стаклена градина каде одгледуваат органски зеленчук .

Share
Прочитај повеќе