Бачовски: Од денеска активен повикот за грант од 10 000 евра за земјоделци до 40 години

Директорот на Агенцијата за финансиска поддршка на земјоделството и руралниот развој, Никица Бачовски, објави дека од денеска е активен е нов јавен повик за мерка 

Share
Прочитај повеќе

Јанчев најавува- семејните винарии ќе добијат изложбен салон

Еден од најдобрите градоначалници во Македонија, првиот човек на Општина Кавадарци Митко Јанчев најави уште еден проект во Кавадарци.

Share
Прочитај повеќе

Голем шумски пожар над Кочани

Вчера попладне околу 16 часот избувна голем шумски пожар во подножјето на Осоговските Планини, на околу еден километар над Кочани.

Share
Прочитај повеќе

Температури во портокалова фаза, да се почитуваат препораките за заштита на здравјето

Шесте региони во државава Скопскиот (северно од Вардар), Осоговско-Малешевскиот, јужно од Вардар, Пелагонискиот и Охридско-Преспанскиот од денеска се зафатени од високи температури во портокалова фаза.

Share
Прочитај повеќе

Северна Македонија и Бугарија ќе соработуваат и во областа на земјоделието

Советот на министри го одобри нацрт Меморандумот за разбирање меѓу Министерството за земјоделие, храна и шумарство на Република Бугарија и Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство на Македонија за соработка во земјоделството, земјоделските науки, руралните области и шумарството, соопшти прес-центарот на привремената влада.

Share
Прочитај повеќе

Ќе се отвори нова подрачна единица за потребите на МЗШВ во Општина Аеродром

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Арјанит Хоџа и градоначалникот на Општина Аеродром, Златко Марин извршија увид на капацитетите на новата Подрачна единица на МЗШВ во Долно Лисиче.

Share
Прочитај повеќе

Бачовски на инфо сесија за ИПАРД во Охрид: Расположливиот буџет за Мерка 7 е 9.6 милиони евра, а крајниот рок за поднесување на барања е 22 август

Денеска заедно со градоначалникот Константин Георгиевски во општинската сала во Охрид присуствувавме на работилницата посветена на мерка 7 – Диверзификација на фарми и развој на мали бизниси.

Share
Прочитај повеќе

Заштита на пиперка од болести и штетници во ОРГАНСКО производство

Во производството на пиперка, причинителите на болести и штетните инсекти може да предизвикаат големи економски загуби.

Share
Прочитај повеќе

Кои се чекорите за да произведете органска пиперка за која се добиваат 100% повисоки субвенции и има обезбеден пласман

Договорното производство на земјоделски култури е најдоброто решение за секој земјоделец бидејќи пред сеидба или садење тој ќе знае на кого точно ќе го продаде производот.

Share
Прочитај повеќе

Стартува проектот Договорно производство на органска пиперка

Годинава стартува проектот Договорно производство на органска пиперка ајварка на иницијатива на Агротим, а во соработка со преработувачки капацитети, советничката за органско производство Ангела Ѓеровска и земјоделски производители од неколку региони.

Share
Прочитај повеќе