Со санирањето на браната Слатино ќе се намали ризикот од поплави и ќе се обезбеди вода за наводнување на земјоделските површини

„Со реконструкцијата се постигна структурна стабилност на браната, отпорност на надојдени води, со што се намалува ризикот од поплавите. Од друга страна, санирањето на браната ќе овозможи навремена достапност на вода за наводнување на земјоделските површини. Вкупната вредност на проектот е над 1,1 милиони евра, обезбедени од  Програмата на Европската унија за санација на штетите од поплавите во 2015“, изјави министерот Димковски.

Share
Прочитај повеќе

АХВ со вонредни инспекциски контроли кај операторите со храна во туристичките центри Дојран, Охрид и Струга

Во трите туристички центри спроведени се вкупно 128 контроли при што кај 61 оператор со храна се констатирани неусогласености кои се однесуваат на недоволна хигиена во објектите, неправилно декларирање на храната, нередовно вршење на задолжителните здравствено – хигиенски прегледи на вработените, неуредно и нередовно водење на записите согласно пропишаните процедури за Добра производствена и Добра хигиенска пракса и HACCP. Како небезбедни поништени се приближно 218 килограми храна, најголем дел месо и подготовки од месо и јајца.

Share
Прочитај повеќе

Димковски: До крајот на месецот ќе се поделат првите картички за “зелена нафта”

И најмалите земјоделци односно и оние кои имаат 0,2 хектари земја нема да останат без субвенционирана нафта. Најнискиот износ кој ќе биде на една картичка е 500 денари а додека највисокиот износ е исто така лимитиран и ќе биде до 100.000 денари. Преку оваа мерка допринесуваме значително да се намалат производствените трошоци, што за земјоделците ќе значи поекономично производство и поголеми приходи. Средствата за оваа Мерка во висина од 200 милиони денари се обезбедени а со оваа мерка ќе бидат опфатени 55.000 земјоделци. 

Share
Прочитај повеќе

Шекеринска и Димковски: Со ефикасна искористеност на мерките од ИПАРД 2 до рентабилно земјоделско производство и развој на руралната економија

„Ваквите успешни примери, покажуваат дека земјоделците ги препознаваат бенефитите од ефикасната искористеност на европските фондови и инвестираат во модернизирање на сопственото производство, и знаат дека на крајот тоа ќе им се исплати. Со можноста којашто ја нуди оваа мерка од ИПАРД, за инвестиции во набавка на механизација, ќе се придонесе за рентабилно производство преку намалени трошоци за земјоделско производство и подобрување на квалитетот на земјоделските производи“, изјави министерот Димковски, додавајќи дека освен преку оваа мерка, намалувањето на производствените трошоци ќе се постигне и со мерката за кофинансирање за набавка на гориво за земјоделска механизација.

Share
Прочитај повеќе

Трибина за зголемување на земјоделското осигурување: Не гледај во небото, осигури се!

Во вторник  во Прилеп ќе биде последната трибина од оваа фаза на едуктивната кампања за зголемување на земјоделското осигурување. Следува подготовка на видео кампања како и информации преку социјалните мрежи и друг вид на комуникација со земјоделците со цел подигнување на јавната свест за земјоделското осигурување.

Share
Прочитај повеќе

Северна Македонија и ФАО работат за да ги олеснат инвестициите преку Зелениот климатски фонд

Зелениот климатски фонд претставува нов партнер за финансирање за инвестиции за прилагодување кон и ублажување на климатските промени во Северна Македонија. Со цел успешен ангажман со Фондот, потребна е силна институционална рамка, ефективна вклученост и координација на засегнатите страни на национално ниво.

Share
Прочитај повеќе

Преку земјоделско здружување до поголемо и поквалитетно производство на млеко

-Знаеме дека сточарството е главен сегмент за развој на агросекторот и затоа посветуваме едно поголемо внимание каде со подобрување на условите би овозможиле на сточарите и на млекарниците да бидат поконкурентни на пазарот. Да се продолжи задругарството е клучно за малите сточари, но и други земјоделци со помал обем на земјоделство, истакна министерот за земјоделство, Трајан Димковски.

Share
Прочитај повеќе

11 земјоделски задруги добија финансиска поддршка од над 9 милиони денари преку Програмата за рурален развој

Шефот на кабинетот на министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Никица Бачовски, истака дека задругите се важни затоа што отвораат пристојни работни места во секторот земјоделството а исто така земјоделците преку здружување стануваат поконкурентни на пазарот.

Share
Прочитај повеќе

Под слоганот „Не гледај во небото, осигури се“ , трибина во Ресен

Со трибина во Ресен на 8 јули, продолжува  едукативната кампања за подигнување на јавната свест за земјоделско осигурување во организација на земјоделското здружение „Современо земјоделство“ и осигурителени компании, а со поддршка од Владата на Република Северна Македонија.

Share
Прочитај повеќе

Димковски: Со изградбата на браната Отиње ќе се овозможи наводнување на околу 200 хектари земјоделска површина

Изградбата на оваа брана ќе придонесе за навремено обезбедување на техничка вода, заштита од поплави, сурова вода за пиење, но и она што е најважно за секторот земјоделство, со водата од браната ќе се овозможи и наводнување на околу 200 хектари земјоделска површина.

Share
Прочитај повеќе