Mинистерот Хоџа на средба со оризопроизводителите од кочанскиот регион

Најавена е средба со откупувачите непосредно по новогодишните празници, после која ќе се одржи заеднички состанок на сите инволвирани во откупниот процес.

Share
Прочитај повеќе

Земјоделски инспекторат: Стигнуваат приговори од тутунарите, вчера откупени 440 тони по 167 денари

Откупната цена бележи благ пораст од почетната, а досегашна придобивка од договороте е што одбитоците се сведени на пет проценти.

Share
Прочитај повеќе

Помошта од 6.000 денари ќе може да се троши и во готовина без рокови

Сега парите може да  се искористат во кеш, а со нив да купуваат и други производи што не се домашни или да плаќаат за други услуги.

Share
Прочитај повеќе

Никица Бачовски: Во оваа институција влегувам со желба за поддршка на што повеќе земјоделци, преработувачи, занаетчии и останати потенцијални корисници на програмите кои ги имплементира Агенцијата

-Во меѓувреме со домашни и експерти од Италија работиме на модификација на програмата која би се случила во блиска иднина со која ќе се обезбеди авансно исплаќање, односно 30-90 дена по аплицирањето земјоделците да добијат 30% од вкупната сума субвенции кои им следуваат, со што значително се помага рентабилноста во работењето. Секако, останатите 70% ќе се исплатат според календарот за исплата кој веќе е добро познат помеѓу примателите, истакна Никица Бачовски за Современо Земјоделство.

Share
Прочитај повеќе

Објавен е ажурираниот список на граѓани кои ќе добијат финансиска помош од Владата

Денеска е објавен ажурираниот список според кој граѓаните можат да проверат дали се наоѓаат на листата за добивање на финансиска помош од Владата во висина од 6000 денари, што следи согласно четвртиот пакет мерки за справување со последиците од Ковид 19.

Share
Прочитај повеќе

Премиерот Заев и директорот на ЕСМ, Ковачевски ги промовираа новите еколошки автобуси за работниците на „РЕК Битола“

Беше констатирано и дека со набавката на новите, еколошки автобуси се зголемува безбедноста и квалитетот на превозот на работниците од РЕК Битола кои работат во исклучително тешки услови. Од еколошки аспект, автобусите кои до сега ги превезуваа работниците не ги исполнуваат ниту минималните еколошки стандард за разлика од новите, еколошки превозни средства.

Share
Прочитај повеќе

Хоџа: Со сточарите имаме иста цел – зголемување на сточарското производство

-Продолжуваме да ги менаџираме состојбите во сточарското производство заедно со оние кои се директни учесници, а тоа се и сточарите и кланичните капацитети, истакна Хоџа.

Share
Прочитај повеќе

Tутунарите добија гаранција за нивните барања: Постигнат договор за подобрување на состојбата со откупот на тутун

Донесен е заклучок, потпишан од сите присутни, со кој се дефинираат целите за следниот период и се верификуваат заедничките усогласени ставови:

Share
Прочитај повеќе

Извршено примопредавање на должноста директор на АХВ

На примопредавањетно, досегашниот директор на Агенцијата Зоран Атанасов, му посака успех во работењето на новиот директор и го информираше за досегашните и идните  активности на Агенцијата.

Share
Прочитај повеќе

Николa Бабовски именуван за директор на АХВ, Никица Бачовски за директор на Платежната Агенција

– Николa Бабовски е разрешен од должноста директор на Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој, а на негово место именуван е Никица Бачовски како вршител на должност директор на Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој.

Share
Прочитај повеќе