Календар на активности за месец август – Градинарство

Август е месец, во кој што градинарите имаат доста обилна работа. Имено, во овој период треба да се продолжи со грижата за првите посадени култури, градинарите се припремаат и за садење на вторите култури, а се наметнува и бербата. Треба да се има во предвид дека, треба да се отстранат деформираните, заболени и нестандардни плодови од краставици, домати и пипер. Тоа ќе овозможи нормален раст на новите заврзоци, ќе се намали опасноста од зараза и воопшто ќе се добие подобар и порентабилен производ.

Share
Прочитај повеќе

Календар на активности за месец август – Овоштарство

Септември е период за садење на јагоди, а тоа значи дека површината треба да се подготви уште во август. Добрата подготовка значи заорување на почвата на длабочина од 40 – 50см со плуг, а потоа се заорува на длабочина од 25 до 30 см во обратен ораничен слој.

Share
Прочитај повеќе

Некои раси на свињи

Некои од најпознатите раси на свињи се германски ландрас, дански ландрас, пиетрен и големиот јоркшир.

Share
Прочитај повеќе

Еколошко сузбивање на штетници

Современите истражувања ги потврдија исклучителните својства на ова дрво, што се почесто го прави дрвото Неем клучна состојка во козметичките препарати и лековите. Неем содржи алкалоиди и лиминоиди со многу лековити својства. На пример, една од лиминоидите, азадирактин, се покажал како успешен при користењето како пестицид или инсектицид. Азадирактин е активна состојка на многу биолошки инсектициди, која делува како регулатор за растот и ја намалува плодноста на  женките од штетниците инсекти. Како што влегува во телото на инсектот, азадирактинот го блокира правилното функционирање на хормоните, што резултира со  тоа што инсектот повеќе не сака да јаде, лета, да се пари, ниту да положува јајца.

Share
Прочитај повеќе

Холандски рецепт за одгледување на јагоди

При садењето јагоди, без разлика дали се работи за производство на отворено или во заштитен простор, најважно е да се обезбеди здрав саден материјал од соодветна категорија. Категоријата на садници на јагоди укажува на бројот на цветни зачетоци и обемот на принос, односно бројот на плодови кој можеме да го очекуваме во првата берба по садењето. Во случај на производство на јагоди на отворено, најреално е да бидат посадени садници од А-категорија, затоа што односот на квалитетот и приносот во првата берба со цената на садниците и цената на килограм јагоди е најреален.

Share
Прочитај повеќе

Црвен кардинал, кралот на трпезното грозје

Сортите од трпезно грозје, најчесто се користат за консумирање во свежа состојба или се преработуваат со сушење, конзервирање, кандирање итн. Некои од сортите исто така може да се користат за производство на вино, но за поголемиот дел од него и не доаѓа во предвид поради неговата примарна намена.

Share
Прочитај повеќе

За легализираните дивоградби драстично поевтинува приклучокот за струја

Од РКЕ велат дека ова драстично поевтинување ќе се одобри само на локации каде се изградени повеќе куќи и има пристапен терен, а не на оддалечени подрачја. Се тврди дека овие граѓани немаат вина што во нивните општини советите од разни причини не ги донеле ДУП-овите, регулаторите ги повикаа локалните власти тоа да го сторат што побрзо.

Share
Прочитај повеќе

Готови се проценките по незапамтеното невреме во Преспа: Колкави се штетите?

Во Преспа при невремето кое се случи месецов уништени се плодовите, јаболковите стебла, а дел од нив нема да имаат род и следната година.

Share
Прочитај повеќе

ТИКА преку голем број проекти директно ги помага земјоделците во Македонија

Турската Агенција за соработка и координација (ТИКА), која во Република Северна Македонија работи од 2005 година, досега има реализирано над 900 проекти од области како што се образованието, здравството, инфраструктурата и заштитата на културното наследство.

Share
Прочитај повеќе

Пуферите при исхраната на кравите и говедата

Доколку правилно се употребуваат, пуферите во исхраната на преживарите, може да помогнат во спречување на намалување на млечноста, побрзо приспособување кон промената на храната и намалување на појавата на метаболитички болести.

Share
Прочитај повеќе