Димковски оствари средба со заменик-министерот за земјоделство на Руската Федерација, Левин :Заеднички ќе се работи на зголемување на трговската размена

Министерот Димковски, посочи дека МЗШВ ќе ја продолжи поддршката на саемите „Продекспо“ и „Мир Питание“, како и на Македонскиот дом во Москва. На состанокот Димковски и Левин се согласија за продолжување на соработката помеѓу македонската Агенција за храна и ветеринарство  и Фитосанитарните служби со Руската федерална служба за ветеринарен и фитосанитарен надзор – Росселхознадзор, што е важно за непречена трговска размена помеѓу двете земји.

Share
Прочитај повеќе

Супермаркетите во Азија наместо пластична амбалажа користат листови од банана

Освен како амбалажа за овошје и зеленчук, синџирите сакаат да ги користат листовите и за пакување на свежото месо. Според медиумите, оваа еколошка амбалажа е само уште една во низата иницијативи кои ги презема Виетнам за намалување на пластичниот отпад.

Share
Прочитај повеќе

Антонио Ангеловиќ: Земјоделското производство мора да биде осигурано

ВИДЕО БРОЈ 2 – Антонио Ангеловиќ, земјоделец

Share
Прочитај повеќе

Земјоделците зборуваат за важноста на осигурувањето кај земјоделското производство

Климатските промени се еден од најголемите предизвици со кој се соочува човештвото. Се смета дека активностите на луѓето влијаат врз климата, која е една од компонентите на средината. Климата за возврат влијае врз земјоделството, како една од основните стопански гранки на секоја земја.

Share
Прочитај повеќе

Прва средба на ко претседателите на македонско-руската Меѓувладината Комисија за трговско- економска и научно – техничка соработка

На средбата се разговараше за повеќе теми меѓу кои и за неискористениот потенцијал во економската соработка. Димковски и Груздев, се договорија да бидат проучени можностите за реализирање на конкретни иницијативи и заеднички проекти.

Share
Прочитај повеќе

Спречен увоз на свинско месо, заразено со вирус на африканска свинска чума

-Станува збор за пратка со 21.312 тони замрзнато свинско месо, по потекло од Шпанија, земја во која нема пријавено присуство на болеста африканска свинска чума. Во земјава месото е увезено преку граничниот премин Деве Баир, од соседна Бугарија, од регион во кој исто  така не е потврдено присуството на болеста. Целокупното количество месо не е пуштено во промет и се наоѓа во магацините на увозникот. Согласно безбедносните протоколи на Агенцијата за храна и ветеринарство, во текот на денов, месото ќе биде нештетно уништено на депонијата Дрисла, – изјави Атанасов.

Share
Прочитај повеќе

Северна Македонија е најдобриот корисник на ИПАРД во регионот, силно признание за РСМ од првиот човек на ЕК за европските фондови за земјоделство и рурален развој

-Од исклучително значење е поддршката што ја добиваме од страна на Европската Унија, особено преку ИПАРД 2 програмата. Мерките од ИПАРД 2 овозможуваат подобрување на конкурентноста на македонското земјоделство преку инвестиции во после-бербени и маркетингшки активности,  инвестиции во преработувачки капацитети и опрема, развој на нови рурални бизниси, како рурален туризам, креирање на нови работни места, подобрување на физичката инфраструктура и достапните услуги. Сето ова ќе придонесе за подобрување на квалитетот на живот во руралните области“, изјави министерот Димковски.

Share
Прочитај повеќе

Бабовски:На располагање се нови средства за поддршка на рибарството и аквакултурата

Сите кои имаат рибници и во период од 1- ви јули до 30 – ти септември  насадиле подмладок, односно, порибителен материјал од сопствено или признато производство, од денеска  ќе може да аплицираат за поврат на 40 % од вредноста на набавениот или на сопствениот подмладок. Средствата  за оваа мерка се обезбедени преку Програмата за рибарство и аквакултура. Краен рок за доставување на барањата за исплата на средства е 25- ти октомври 2019 – та година.

Share
Прочитај повеќе

Сок од компир- чудесен лек за тешки болести

Ако се чувствувате слабо или исцрпено наутро и навечер испијте сок направен од еден компир со средна големина, еден морков и јаболко и во рок од две недели повторно ќе бидете во форма.

Share
Прочитај повеќе

Министерот Димковски оствари средба со шефот на канцеларијата на УНДП, Нарин Шахакјан

-Во период кога климатските промени се повеќе негативно влијаат врз земјоделското производство, инвестициите имаат важна улога за рентабилно производство. Во изминатите години токму овие инвестиции беа тотално запоставени. На овој работен состанок со шефот на канцеларијата на УНДП во земјава Нарин Шахакјан, разговаравме за мерките кои како ресорно министерство ги преземаме. МЗШВ вложува многу финансиски и човечки капацитети за реализација на водостопански проекти, што е долгорочна стратегија за оддржување на земјоделските посеви во добра кондиција, истакна министерот Димковски.

Share
Прочитај повеќе