Николовски: Субвенциите редовно се исплаќаат

-Се исплаќа според календарот за исплата на субвенции а исплатени се 40,5 милиони евра субвенции во текот на јануари и февруари кај лозарите, сточарите и полјоделците. Се подготвува исплатата на тутунот во месец април. Од јуни 2017 година до денес исплатени се 247 милиони евра за субвенции по однос на сите програми -заостанати долгови и редовни субвенции, рече Николовски. 

Share
Прочитај повеќе

МЗШВ: Мерките во новите Програми за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот равој се подготвуваа во комуникација со производителите на јаболкa

Оваа година, финансиската поддршка за одржување на насади со јаболка се зголемува од 33.000 денари на 41.000 денари по хектар, а 20 отсто повисокa финансиска поддршка добиваат овоштарите со развоен потенцијал, поточно за оние овоштари кои имаат од 1 до 5 хектари поддршката расте од 39.600 на 50.000 денари по хектар.

Share
Прочитај повеќе

Николовски: Следната година субвенциите ќе се доделуваат принципиелно

Синоќа гостин во отвореното Студио 1, на 1 ТВ, на телефонска линија со граѓаните беше министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Николовски, кој зборуваше за состојбите во аграрот. Како што објасни, Владата има обезбедено средства за субвенции, а во наредната година ќе се доделуваат принципиелно.

Share
Прочитај повеќе

Дарко Шамбевски – млад и успешен земјоделец

Дарко Шамбевски од село Радобор, Могила, е млад земјоделец кој со земјоделството се занимава од кога знае за себе.  Тој е член во единственото здружение за земјоделци со седиште во Пелагонискиот регион „Современо Земјоделство“. При нашата посета кај него, тој ни раскажа дека токму оваа работа ја работи со голема љубов заедно со своето семејство и дека оваа гранка носи многу профит, само ако правилно се работи. 

Share
Прочитај повеќе

Николовски: Секоја педа обработливо земјоделско земјиште ќе биде во рацете на вистинските земјоделци

Главната цел на заедничката земјоделска политика е да се обезбеди стабилно снабдување на пазарите со земјоделски производи по пристапни цени од една страна и соодветен приход за земјоделците од друга страна. Со влезот во ЕУ – се отвора и пазар од 500 милиони потрошувачи, како и голем број на европски фондови.

Share
Прочитај повеќе

Канабисoт би можел во Македонија да донесе 100 милиони евра годишно

Седум компании во Македонија со мешан капитал произведуваат канабис од кој потоа ќе се произведува масло за медицинска употреба. Интересите за оваа индустрија се зголемуваат и затоа владата работи на уште подобро уредување на оваа деликатна дејност. Очекувањата се дека покрај нови работни места, оваа индустрија може на државата да и донесе приход од приближно сто милиони евра годишно.

Share
Прочитај повеќе

Како да подготвите чипс на стапче

Ако сте вистински љубител на вкусните компири тогаш веруваме дека ќе Ви се допадне ова интересно видео во кое можете да научите како да направите спирали од компири.

Share
Прочитај повеќе

Како мало слонче доаѓа на свет

Група туристи, на своето патување во Африка, имале можност да видат како изгледа моментот кога на свет доаѓа мало слонче. 

Share
Прочитај повеќе