Чешките маркети преплавени со македонска зелка

Македонската зелка ги преплави чешките маркети, поради сушата во опкружувањето. Овој вид на зеленчук расте без наводнување и токму поради сувиот период го нема како домашен производ на чешкиот пазар, а како алтернатива се увезува македонска зелка преку дисконтни цени од Германија.

Share
Прочитај повеќе

Градинарските култури во Струмичко се откупуваат по рекордно високи цени

Кромидот, младиот компир, доматите, цвеклото и лутите пиперки во Југоисточниот регион на државата се откупуваат по рекордно високи цени.

Share
Прочитај повеќе

Календар на активности за месец мај – Градинарство

Во градинарството, до кај 20 – 25ти мај завршува садењето на пикираните растенија за рано производство на домати. Засадените домати се преполовуваат за 5 до 7 дена со искоренување на растенијата и се поставува потпорна конструкција. По пресадувањето се врши првото, а по 10 – 15 дена и второто окопување на доматите.

Share
Прочитај повеќе

Градинарство – календар на активности за месец април

Раните домати се препорачува да бидат посадени во период од 17 до 30-ти април, средно касните во периодот од 25.04 до 15.05.

Share
Прочитај повеќе

Како да посееме грашoк?

Грашокот може да се сее многу рано, штом стигне пролетта, но потребно е почвата да биде сува. Се сее од почетокот на март, каде што температурата на земјата мора да биде најмалку 5 целзиусови степени.
Високиот грашок може да се посее до крајот на јуни, но сепак за побезбедно се препорачува само до крајот на мај.

Share
Прочитај повеќе

Трговците ветуваат пласман без проблеми на пролетната зелка

-Ако се суди по сегашните цени, кога пролетната зелка се продава за 50 денари за килограм на мало, тогаш треба да очекуваме добра сезона, смета Коце Божиков, производител на пролетна зелка од селото Дабиле.

Share
Прочитај повеќе

Лукова мува: Како да го заштитите лукот?

Луковата мува или Hylemia antiqua е инсект кој, обично го напаѓа лукот, а ретко и кромидот.

Share
Прочитај повеќе

Николовски на средба со земјоделци во Валандово: Исплатени близу 4,4 милиони евра за субвенции за површини со градинарски култури

Николовски посочи дека Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој исплати околу 270 милиони денари или близу 4,4 милиони евра за основната субвенција за површина за градинарски култури на 11.428 земјоделци. При тоа Николовски потенцираше дека праксата за навремена исплата на субвенциите тогаш кога им се најпотребни на земјоделците ќе продолжи во следниот период, како што тоа претходно беше со исплата на субвенциите за грозјете пред почетокот на производствената сезона, за грла добиток и за житните култури.

Share
Прочитај повеќе

Лукот бара добро потхранување

Летниот лук се сади кон крајот на февруари и почетокот на март, а зимскиот во октомври. Во двата случаеви, може да се одгледува и за главата и за лисјата. Тој е многу баран поради неговите хранливи материи ,а особено оној органскиот. Сака добро распаднато ѓубриво, кое се нанесува пред садење, не сака свежо.

Share
Прочитај повеќе

Целер – засадете го во дворот за имунитет и добро здравје

Целерот е вистински борец за имунитет, содржи витамини А, Б1, Б2, Б6, Ц, Е, К, како и железо, калциум, магнезиум и цинк.

Share
Прочитај повеќе