Во Виетнам уништени 100.000 парчиња живина заради ширење на птичјиот грип

Од почетокот на годината Виетнам уништи повеќе од 100.000 парчиња живина во обид да го запре ширењето на птичјиот грип, соопшти владата на оваа азиска земја.

Share
Прочитај повеќе

Заштитете ги животните од студ и снег

Во вакви услови, одгледувачите на животни навремено треба да обезбедат вода и храна за животните, најмалку за две недели, во количини кои ќе бидат доволни да се задоволат потребите на животните.

Share
Прочитај повеќе

Ѓубрење со гној од живина

Гнојот  од живина е многу богат  со хранливи материи неопходни за раст на зеленчук. На пример, гнојот од  кокошки  содржи околу пет пати повеќе азот од гнојот од добитокот. Затоа, таквиот гној  може да се користи  околу десет дена пред сеидбата, односно садењето зеленчук со тоа што не треба да се става повеќе од  2,5-3 килограми на метар квадратен.

Share
Прочитај повеќе

АХВ ги засили инспекциските контроли пред Велигден

Во пресрет на велигденските празници и зголемената побарувачка на јајца, бои за јајца, месо и други прехранбени производи, инспекциските служби на Агенцијата за храна и ветеринарство вршат засилени контроли кај операторите со храна во производството, преработката, дистрибуцијата и продажбата на храна. Со контролите се опфатени маркетите, угостителските објекти, специјализираните продавници за јајца, како и месарниците и зелените пазари. Ќе се проверува дали и колку операторите со храна ги исполнуваат општите и посебните услови за безбедност на храната кои се однесуваат на нејзино чување, одржување на ладниот ланец во транспортот и прометот, како и тоа дали означувањето на храната е во согласност со одредбите од Законот за безбедност на храната и Правилникот за информации поврзани со храната.

Share
Прочитај повеќе

Македонскиот живинарски сектор напредува преку соработка

“Благодарение на унифицираната визија за развој на секторот, реформи во политиката и зајакнување на знаењата на сите чинители во вредносниот синџир, македонските производители на живина конечно ќе можат да се потпрат на домашниот пазар, а трговците и преработувачите ќе можат да набавуваат локални производи поефикасно.  Истовремено, потрошувачите ќе имаат подобар пристап до квалитетно живинско месо од домашно производство”.

Share
Прочитај повеќе

Да и се спротивставиме на глобализацијата: Одгледувajте петли!

Младите петли кои се додаваат, треба да бидат помеѓу 25 и 28 недели и да имаат тежина што е 20 пати поголема од тежината на женките. Кога петлите се вселуваат, за да не се зголеми односот од 10-12 кокошки по петел, што води до зголемена смртност на пилињата, мора да се направат посебни боксови и простории за чување на петлите и посебна грижа за нивната исхрана.

Share
Прочитај повеќе

Kонсултативна работилница за развој на “зелен” и конкурентен бројлерски подсектор

Во вторник, 19 март, 2019 година, со почеток во 10:30 часот, во хотелот Гарденија во Велес ќе се одржи дводневна работилница чијашто цел е поставување на рамката за петгодишна, акциски ориентирана, Стратегија за развој на македонскиот подсектор за бројлери, во консултација со сите клучни чинители во секторот живинарство.

Share
Прочитај повеќе

Паткини или кокошкини јајца – Супер храна на денешницата

Јајцата се одлична храна денес. Паткино или кокошкино, прашањето е сега? Изборот е ваш, што и да одберете нема да погрешите.

Share
Прочитај повеќе

Kadaknath кокошка – црна како јаглен

Се верува дека месото на кокошката Kadaknath, содржи помеѓу 18 и 20 , дури и 25% протеини и само помеѓу 0,73 до 1, 05% холестерол, додека белото пилешко месо содржи 13-25% холестерол. Постојат 18 видови аминокиселини во месото и јајцата кои се добредојдени во нашиот организам, но исто така и витамини Б1, Б2, Б6, Б12, витамин Е, ниацин, калциум, фосфор, железо и други минерали, што го прават месото пред се како ЛЕК.

Share
Прочитај повеќе