Кулевска: Со СН Осигурителен Брокер добивате пријатели и партнери во работата

-За поздравување е таа финансиска поддршка од МЗШВ од 60% од вредноста на полисата, која многу им значи на сите земјоделци. За остатокот, односно 40% од износот на осигуреникот, од вкупната премија, нудиме големо олеснување, со тоа што овозможуваме плаќање на 12 рати без камата, истакна Кулевска.

Share
Прочитај повеќе

ИНТЕРВЈУ со Набил Ганџи, заменик регионален претставник на ФАО за Европа и Централна Азија: ФАО е посветена на ефикасна поддршка на развојот и климатската отпорност на македонското земјоделство

Набил Ганџи, заменик регионален претставник на ФАО за Европа и Централна Азија говори за поддршката на ФАО во Северна Македонија. Тој е одговорен за развојот и имплементацијата на Програмата на ФАО за земјата, поддржувајќи ја комуникацијата и соработката помеѓу ФАО, Владата на Северна Македонија и сите клучни национални и меѓународни партнери.

Share
Прочитај повеќе

Пачешкоски: ПЕ Прилеп активно и посветено се залага за создавање успешни и конкурентни земјоделци

-Ние сме најголемата подрачна единица во државата, со над 15.000 евидентирани земјоделци во Единствениот регистар на земјоделски стопанства.
Не е лесно да се води оваа функција, но затоа е голем предизвик, ние да ги направиме позитивните и потребните промени за пристојна професија и пристоен живот, нешто што земјоделците една деценија го немаа, истакна Пачешкоски.

Share
Прочитај повеќе

Потребата за земјоделско осигурување се повеќе се зголемува

СН Осигурителен брокер, заедно со осигурителните компании „Триглав“, „Кроација“, „Евроинс“ и „Сава осигурување“, ја поддржаа едукативната кампања „Не гледај во небото, осигури се“ на Земјоделското здружение – „Современо Земјоделство“ со што дадоа придонес во информирање на земјоделците за важноста и предностите на земјоделското осигурување.

Share
Прочитај повеќе

Менде Трајковски: Со Земјоделската Задруга Нектар-Бт ќе спроведеме успешен агро бизнис – медот ќе се пакува и преку задругата ќе се пласира на пазарот

-Очекуваме да ни се приклучат нас или сами да пристапат кон здружување и формирање на нова задруга и да ги искористат бенефитите кои за прв пат ги дава оваа Влада и МЗШВ.  Придобивките се огромни. Здружени во задругата и со набавката на машините е супер шанса за нас, но ако не бевме здружени немаше да добиеме ваков проект и ваква финансиска поддршка. Повеќето пчелари се со мал капацитет и како се обединуваме заедно, ќе бидеме интересни за пазарот во врска со пласманот на медот и останатите пчелни производи. Не се приморани пчеларите секој поединечно да формира фирма, и токму затоа е многу полесно за сите, истакна Трајковски.

Share
Прочитај повеќе

Интервју со Љупчо Николовски за сите досегашни успеси и новите предизвици

-Изминатите две години ми беше голема чест да ја извршувам функцијата министер за земјоделство, шумарство и водостопанство, и особено ми е драго што започнавме и реализиравме многу крупни проекти, важни за развојот на земјоделството. Од новиот министер очекувам и му порачувам, успешно да ги продолжи започнатите мерки и проекти, подготвките на целокупниот сектор за отворањето на поглавјата за земјоделство важни за прептристапниот дијалог со ЕУ, и секако да ја продолжи отворената комуникација со земјоделците и со сите чинители во секторот, затоа што само така може да создадеме модерно и конкурентно земјоделство кое ќе биде стожер на нашата економија, истакна Николовски.

Share
Прочитај повеќе

ПОРАСТ на земјоделското и сточарското осигурување – модел кој целосно го прифаќа СН Осигурителен брокер Битола

-Ако се знае дека на територијата на Републиката од вкупно евидентираниот број од 90.000 земјоделци, само 4% се осигурани, јасно е дека основната насока и основна цел кон која треба да се движи осигурителниот сектор е изнаоѓање на модел за зголемување на осигурителната премија и полиси во делот на осигурување на посеви и плодови, а посебно во делот на осигурување на добиток, истакна Зоран Пејчиновски, еден од извршните директори на СН  Осигурителен брокер.

Share
Прочитај повеќе

Менде Ивановски: Задругите се иднината на македонското земјоделство

-Во тек е огласот за развој на Земјоделски задруги, каде се добиваат до 80.000 евра. Ние ќе аплицираме за сума од 100.000 евра, односно со 20% наше учество, за конечно да го изградиме тој собирно-дистрибутивен центар кој ни е премногу потребен. Ги поттикнувам и останатите веќе постоечки земјоделски задруги, да ја искористат оваа прилика и до 15 октомври да испратат своја апликација, нагласи Ивановски.

Share
Прочитај повеќе

Соња Фузевска од Ресен: Мајка на 3 деца и успешен „Млад земјоделец“

– Главно земјоделците аплицираат за трактор, но мене побитна ми беше приклучната механизација. Сите машини чинеа околу 12.000 евра од кои 10.000 евра ги добив од државата, која посебно сега му поддава рака на младите. Многу сме среќни и задоволни, со многу поголема желба за работа, имаме сигурен почеток и не се грижиме веќе како ќе ја извршуваме секојднената работа по нивите, истакна Соња.

Share
Прочитај повеќе

Александар Ќулумовски: Оваа година имав дупла среќа – и “Ипард” и “Млад Земјоделец”

-Најбитно за нас земјоделците е да имаме сигурен откуп. Другото го можеме сами. Јас како млад земјоделец многу сакам да бидеме дел од ЕУ и Нато. Замислете, кога една Албанија и Бугарија преку ноќ направија подем во земјоделството, колку можеме ние да постигнеме. Јас живеам во близина на градот Корча. Таму има на секој чекор ладилници за јаболката. Во месец март и април ги отвораат, посебно за сортата Црвен Делишес и добиват многу повисока цена. Нас токму тоа ни треба за конечно да ни тргне работата напред, истакна Ќулумовски.

Share
Прочитај повеќе