Раст на продажбата на „Тиквеш“ на домашниот и на странските пазари

Во првотото тромесечје од 2019-та година, продадени се над 2,5 милиони литри вино и ракија што е за 12,1% повеќе во споредба со истиот период минатата година. Покрај раст на продажбата на домашниот пазар, продолжува да расте и извозот, при што најзабележителен е порастот на пласманот на пазарот во Бугарија, каде е регистриран раст во првиот квартал од 313,7%, по што следуваат: Хрватска, со раст од 310,8%; Црна Гора, каде растот е 32,9%; Косово, со 25,3%, како и пазарот на САД, каде е забележан раст на продадените количини од 76,8%.

Share
Прочитај повеќе

Со измените во Законот за вино се воведуваат нови производи

– Со измените во Законот за вино се воведуваат нови видови на производи како органско или ароматизирано вино и многу други продукти согласно на регулативата на ЕУ.  Ова го соопшти министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Николовски, кој во саботата беше на средба со лозарите и преработувачите на грозје во Кавадарци.

Share
Прочитај повеќе

Лозарство – календар на активности за месец април

Во овој период кроењето на лозјата веќе треба да биде завршено. Доколку не е
извршена пролетна обработка и внесување на ѓубрива, потребно е во текот на овој месец
да се заврши со таа агротехничка мерка. Треба да се користат комбинирани ѓубрива со
брза апсорпција. Потребно е да се започне со првите обработки на почвата и уништување
на плевелите.

Share
Прочитај повеќе

Исплатен долгот што дел од винарниците го имаа кон лозарите

Министерот Николовски посочи пред почетокот на новата производствена реколта, лозарите ги добија субвенциите за основната мерка за одржување на лозови насади. Директорот на Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој, Николче Бабовски , изјави дека  праксата за навремена и неселективна исплата на субвенциите тогаш кога им се потребни на земјоделците ќе продолжи и во следниот период.

Share
Прочитај повеќе

„Тиквеш“ инвестира во проширување и обнова на сопствените лозови насади

-Планираните вложувања ќе ни овозможат до 2022 година да имаме околу 650 хектари нови сопствени висококвалитетни лозови насади кои ќе ни овозможат натамошно унапредување и збогатување на портфолиото на вина од премиум сегментот со кои ќе се зацврстат и подобрат нашите пазарни позиции особено на странските пазари. Паралелно со вложувањата во сопствените насади, ќе продолжиме и со поддршката и негувањето на партнерските односи и соработката со кооперантите кои ни обезбедуваат пристап до дополнителни 5.500 хектари лозје, вели генералниот директор на „Тиквеш“, Радош Вукиќевиќ.

Share
Прочитај повеќе

Прихрана на лозов насад

Прихраната на лозовиот насад со азотно ѓубриво Уреа, се изведува на почетокот на пролетта при првата обработка на почвата, бидејќи најголемиот дел од азотот, лозовиот насад ќе го користи до цветањето.

Share
Прочитај повеќе

Успех на македонските винарници на натпревар во Германија

Шест македонски производители и извозници на вино освоија 20 високи награди, од кои 15 златни и пет сребрени медали на реномираниот вински натпревар Mundus Vini во Германија, соопшти здружението „Вина од Македонија“.

Share
Прочитај повеќе

Лозарите ги добија субвенциите пред почетокот на новата реколта, исплатени 9 милиони евра за одржување на лозови насади

-Како што ветивме, пред почетокот на новата производствена реколта, ден пред празникот  Свети Трифун,  Платежната агенција исплати близу 9 милиони евра на 15.208 лозари. Овие пари директно се враќаат кај лозарите, за да ги вложат во новото производство, за да произведат квалитетно грозје за производство на нашето познато македонско вино, изјави Николовски.

Share
Прочитај повеќе

Симболично беа закроени винови лози во Бегниште во организација на Здруженија на лозари и енолози

Симболично закројување на винови лози беше реализирано вчера на лозјето на фамилијата Спанџови во атарот на кавадаречкото село Бегниште, во организација на Здруженијата на винари и за поддршка на производите од грозје и туризмот „Винотек” и „Напредни лозари”.

Share
Прочитај повеќе

Николовски: Лозарите ќе се исплатат до крајот на март

Министерот Николовски најави и дека пред Свети Трифун ќе бидат исплатени 14 милиони евра субвенции по површина за лозарите.

Share
Прочитај повеќе