Црвената рибизла е летнa ризница на здравјето

Црвената рибизла е одличен извор на антиоксиданти и минерали кои го подобруваат квалитетот на кожата и косата. Таа помага во детоксикација на телото, како и елиминирање на слободните радикали, со што се зголемува отпорноста на организмот кон болестите.

Share
Прочитај повеќе

Кина е лидер во светот по производство на лубеница, со род од дури 79 милиони тони

Кина е лидер во светот по производство на лубеници и годишно имаат род од 79 милиони тони. 

Share
Прочитај повеќе

Непаразитски болести кај јаболката

Јаболкницата за време на суша ги отфрла плодовите, а недозреаните плодови паѓаат прерано и приносот може значително да се намали. Ако сувата сезона се совпадне со фазата на формирање на цветната пупка, приносот и во следната година ќе биде намален. Често, во такви случаи, предоцна се започнува со наводнување, па доаѓа до напукнување на плодот поради големата количина на вода за краток период.

Share
Прочитај повеќе

Успешно одгледување на боровинки

Боровинката претставува повеќегодишен џбун со различна висина, во зависност од подвидот (европската е висока од 25 до 40 см, додека американската од 70 до 120 см).Во Македонија, на високите планински врвови, природно расте европската боровинка. Кореновиот систем е плиток и се простира на длабочина од 15 до 60 см.

Share
Прочитај повеќе

За висок принос на лешникот, потребно е адекватна фолијарна прихрана

Од јуни до август, садниците со лешник, треба фолијарно да се прихранат, за да се постигне висок принос. Пред подигнувањето на самиот насад, се препорачува анализа на земјиштето, како би се оплеменило со потребните елементи.

Share
Прочитај повеќе

Зошто да се калемат лубениците и дињите на тиква?

Калемењето на лубеници и дињи на тиква доведува до далеку поголема бујност на растенијата поради многу посилниот корен на тиквата која растнието го снабдува со храна и вода што обезбедува побрзо зреење на плодовите (за 20-25 дена побрзо) и дава многу поголем  принос. За калемење на лубеници првенствено треба да се користат ситноплодни и рани сорти. При калемењето на дињите се обезбедува рано доспевање и зголемување на приносот како и отпорноста на болести.

Share
Прочитај повеќе

Календар на активности за месец јули – Овоштарство

Овој период овошните дрва се во интензивен раст. Не смее да се дозволи тој да стивне поради недостаток од вода. Обилните полевања и прихранувањето по потреба, се одразуваат добро на растот и на плодообразувањето, како и на формирањето на родна папка. Плитката обработка на почвата штити од брзо испарување на влагата.

Share
Прочитај повеќе

Завршува бербата на вишни во штипско-карбинскиот регион

Во штипскиот  регион вообичаено се преработуваат околу 2.000 тони, а оваа година се очекуваат да бидат преработени над  1.500 тони вишни. Вишната има одличен пласман и веќе се извезува на пазарите во Франција, Белгија и Германија. Производителите на вишни се задоволни од квалитетот и откупната цена, која за прва класа достигнува и до 35 денари за килограм.

Share
Прочитај повеќе

Три трика да препознаете зрела лубеница

Кога е добро изладена, лубеницата претставува големо и здраво освежување на организмот. Добра е за хидратација на телото и претставува голем извор на витамин Ц, А и минералите калциум и магнезиум. Содржи антиоксиданси и поволно влијае врз целокупното здравје. Секогаш е тешко да се препознае и да се разликува која лубеница е сочна и блага.

Share
Прочитај повеќе

На кој начин да го спречиме пукањето на плодовите

Пред самата берба многу е важно да се преземат мерки да не се доведе до пукање на плодот кај црешата. Постојат повеќе начини за спречување на пукањето на плодот кај црешата и тоа: соодветен избор на сорти, физичко отстранување на водата од плодот, поставување на заштитни прекривки над стеблата, како и користење на различни хемиски соединенија ( минерални соли, антипеспиранти, навлажнувачи, фитохормони и сл.).

Share
Прочитај повеќе