2.000 изложувачи од 87 земји на Fruit Logistica 2023 во Берлин

Fruit Logistica е водечки саем за секторот на свежи производи, овошје и зеленчук, кој нуди бројни деловни можности, вмрежување и контакти на клучните носители на одлуки во секој сектор од индустријата. Ќе се одржи во Берлин, Германија, од 8 до 10 февруари 2023 година.
Голем број на македонски фирми имаат огромен интерес да бидат дел од овој престижен саем. А најверојатно и МЗШВ и оваа година ќе предводи македонски штанд за промоција на македонските производи. 

Share
Прочитај повеќе

Започна аплицирањето за земјоделски субвенции за 2021 година

Сите заинтересирани кои сакаат да се приклучат кон најголемото земјоделско здружение и сите веќе активни членови на „Современо Земјоделство“ можат да пријават бесплатно со нашиот стручен тим.

Share
Прочитај повеќе

Манифестација „Дарови од природата“ во Куманово

Во Куманово, во саботата се одржа манифестацијата „Дарови од природата“ на која одгледувачите и собирачите на ароматични, зачински и лековити билки имаа можност да се едуцираат преку предавања, работилници на кои зборуваа стручни лица.

Share
Прочитај повеќе

Прва Комора на органски производители

Во Комората на органски производители за почеток ќе членуваат повеќе од 100 члена од сите региони во државата, а се очекува дека оваа бројка постојано ќе се зголемува.

Share
Прочитај повеќе

Вистини и заблуди околу органското производство на храна

Органската храна е произведена на строго контролиран начин со цел да се заштити здравјето на луѓето и животната средина. Органските производи се одгледани на незагадена почва и произведени со методи кои не се штетни по здравјето на луѓето, животната средина и природната рамнотежа.

Share
Прочитај повеќе

Од Битола започнува едукативната кампања за зголемување на земјоделското осигурување „Не гледај во небото, осигури се!

На трибините, покрај земјоделци, стопанственици, претставници на осигурителните компании, учество ќе земе МЗШВ, АПРЗ, АФПЗРР и Посебниот советник за земјоделство, шумарство и водостопанство во КПВРСМ, Ленче Николовска.

Share
Прочитај повеќе

Органското земјоделство во историски раст

Во четиринаесет земји, вкупно 10 проценти или повеќе од земјоделското земјиште е органско. Глобалните органски статистики го покажуваат придонесот на органското земјоделство кон целите на одржливиот развој.

Share
Прочитај повеќе

Двојно повисоки субвенции за органско производство

Годинава органските градинари го остваруваат условот за повисока финансиска поддршка за 100, а лозарите и овоштарите дури за 70 проценти.

Share
Прочитај повеќе

Швајцарија сака македонски органски производи

Димитриевска важи за еден од пионерите на органското производство во Македонија. Со средно образование медицинска сестра, а со високо социјален работник, никогаш не ни помислувала дека земјоделството ќе и биде животна определба.

Share
Прочитај повеќе

Органското производство и еко туризмот адути за развој на руралните средини

Регионалните практики во органско производство и потребата за европските пазари како и моменталните состојби во Македонија ги презентираше Габриела Митриќеска Мицевска -Swiss Contact, која ги охрабри органските производители за вмрежување, нови можности, идеи и заеднички извоз на европскиот пазар.

Share
Прочитај повеќе