Франција прва ги забрани пестицидите штетни за пчелите

Франција стана првата земја во светот која ќе ги забрани сите пет пестициди кои се смета дека ги убиваат пчелите на Земјата. Феноменот наречен колапс на колониите резултира со рекордни бројки мртви пчели во светот, а научниците како виновници за тоа ги посочуваат неоникотиноидните пестициди.

Share
Прочитај повеќе

Словенија бара 100 тони македонски мед

„Се врши континуирана едукација на земјоделците за примена на пестициди. Веќе е договорена и техничка поддршка од владата на Словенија за развој на модел за пребројување на пчелните семејства, што е многу важно за идните политики за развој на пчеларството, субвенционирањето и на другите мерки“, изјави министерот за земјоделство Љупчо Николовски.

Share
Прочитај повеќе

Николовски: Ги преземаме сите мерки за заштита на пчелите и развој на пчеларството

Од оваа година за прв пат и Република Северна Македонија се вклучи во одбележување на Светскиот ден на пчелата. По тој повод, денеска министерот Љупчо Николовски присуствуваше на манифестацијата организирана од Сојузот на пчеларски здруженија, а поддржана од Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство. На денешниот Светски ден на пчелата, целиот свет се потсетува на важноста на пчелите за животната средина и се испаќаат пораки за заштита на пчелите.

Share
Прочитај повеќе

Николовски: Се преземаат мерки за заштита на пчелите и развој на пчеларството

-Ние треба да сториме сé што е во наша моќ за да ги поддржиме пчелните семејства и луѓето во нашите земји кои се грижат за нив. Порачавме дека одговорното однесување кон природата мора да продолжи со идните генерации, истакна Николовски. 

Share
Прочитај повеќе

Медот ќе биде во намалена количина, лошото време ќе ја зголеми цената на земјоделските производи

Количината на медот е во намалена количина. Тутунот и другите земјдоелски култури ќе доцнат заради врнежите и пониските температури од просекот за овој период од мај. Ваквото време позитивно влијание ќе има само за житните култури.

Share
Прочитај повеќе

Календар на активности за месец мај – Пчеларство

Пчеларство – во месец мај настапува првата главна паша од еспарзета и бел багрем.

Share
Прочитај повеќе

Пчеларство – календар на активности за месец април

Месец април е погоден за набавка на пчелни семејства. Тие мора да бидат здрави, без заразни болести и без карантин.

Share
Прочитај повеќе

Пчеларството во подем, станува семеен бизнис

– Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство финансиски ги поддржува одгледувачите на пчели. Во деловите на органското производство оваа мерка е 50 отсто повеќе. Стратегија на Владата и на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство е јасна, ќе го поддржуваме максимално пчеларството, рече Цветковиќ.

Share
Прочитај повеќе

Пчелa робот ( Robo Bee ) – Иднина или не?

Роботските пчели се карактеризираат со способност да лебдат во воздухот, што ги прави идеални опрашувачи. Покрај тоа, нив не им се заканува биолошка болест, и се целосно имуни на штетниците и временските услови.

Share
Прочитај повеќе

6 совети како да го препознаеме вистинскиот мед!

Ви предлагаме шест совети за лесно да ја забележите основната разлика помеѓу вештачки изработениот и природниот мед.

Share
Прочитај повеќе