Садење јагоди- практични совети

Многу важна работа во производството на јагода е изборот на локација и квалитетна подготовка на почвата.

Share
Прочитај повеќе

Зимски работи околу смоквата

За својот раст и плодност, смоквата бара големи количини на сончева светлина, што може да се овозможи само со соодветно зимско режење со коесе разретчува само центарот на крошната.

Share
Прочитај повеќе

Ракија од малини? Да, и тоа е можно!

– Ставив 70 килограми ферментирана капина во тенџере, потоа додавам 10 килограми шеќер растопен во 30 литри топла вода и потоа сето тоа добро се меша .Ферментацијата започнува веднаш по мешањето. По три недели смесата оди во котел и почнува да се пече (дестилира). Еден котел со таков состав произведе 18 литри ракија. Истата постапка се користи за подготовка на малина, црница, јагода, банана.

Share
Прочитај повеќе

ПАЛАМИДА – Тежок плевел што тешко се контролира

Дали знаете што имаат заедничко сите земјоделци, без разлика дали се лозари,  или одгледувачи на овошје? Плевел! Во справувањето со овие досадни и тешки растенија што можат значително да ги намалат приносите на земјоделските култури, повеќето посегнуваат кон разни видови хербициди. Сепак, земјоделците честопати се во дилема за тоа кој лек е најефикасен против одредено плевелно растение.

Share
Прочитај повеќе

Не горете ги пласичните амбалажи од  пестицидите! Може да биде исклучително опасно!

Зошто? За пакување на пестициди се користат полиетиленски шишиња, кои, заради нивната висока молекуларна тежина, се практично неразградливи во природата.

Share
Прочитај повеќе

Експертски совети: Пазете се од диви билки

Труењето е најчесто случајно, преку невнимание или незнаење, со замена на нетоксични растенија со оние што се токсични. Симптомите на труење зависат од видот на растението.

Share
Прочитај повеќе

Се за одгледување на грав

Грав со нормална влага лесно се чува во наједноставните магацини, нема никакви тешкотии во транспортот и лесно се транспортира до точка на потрошувачка или преработка.

Share
Прочитај повеќе

Бактерии кај лукот

Како и да е, стресните состојби како што се прекумерно наводнување или задржување на вода на земја за време на вегетацијата и механичка повреда на главиците се предиспонирани да изгнијат порано или подоцна за време на складирањето.

Share
Прочитај повеќе

Плевелот може да биде значаен извор на инфекција

Обично кај нас се случува плевелите да не се потиснуваат веќе по бербата или бербата, и така тие продолжуваат непречено да растат на земјоделско земјиште, станувајќи опасни домаќини на голем број на растителни заболувања и извори на континуирана наезда, бидејќи патогените се движат од нив во култивирани растенија.

Share
Прочитај повеќе

Употреба на гној во зачувување на почвата

Гнојот е многу важно ѓубриво затоа што една третина и повеќе од азот и калиум што животните ги излачуваат од нивното тело се наоѓаат во урината.

Share
Прочитај повеќе