307,5 милиони денари за тутунарите

Во петиот пакет економски мерки Владата обезбеди 307,5 милиони денари за поддршка на тутунарите.

Share
Прочитај повеќе

Министерот Хоџа ќе достави предлог до Владата за измена на Законот за тутун, со цел продолжување на рокот за откуп на тутун

До овој момент откупени се околу 21 милиони килограми. Заклучно со денешниот ден очекуваме 98% отсто да се заокружи договореното производство

Share
Прочитај повеќе

Премиерот Заев и министерот Хоџа на средба со претставници на тутунопроизводителите, договорeни чекори за постигнување повисока просечна цена на тутунот

Премиерот Заев и министерот Хоџа изразија согласност да се покрене иницијатива за укинување на четвртата класа, како и дополнителните класи тутун, за откуп од реколтата од оваа година, со што компаниите откупувачи ќе го дадат својот придонес за постигнување повисока просечна цена.

Share
Прочитај повеќе

Тутунот се откупува, притисокот е на Второстепената комисија

Според Зоран Пачешкоски, раководител на Подрачната единица на Министерството за земјоделство во Прилеп, сите се постојано на теренот, кај откупните пунктови.

Share
Прочитај повеќе

Земјоделски инспекторат: Стигнуваат приговори од тутунарите, вчера откупени 440 тони по 167 денари

Откупната цена бележи благ пораст од почетната, а досегашна придобивка од договороте е што одбитоците се сведени на пет проценти.

Share
Прочитај повеќе

Tутунарите добија гаранција за нивните барања: Постигнат договор за подобрување на состојбата со откупот на тутун

Донесен е заклучок, потпишан од сите присутни, со кој се дефинираат целите за следниот период и се верификуваат заедничките усогласени ставови:

Share
Прочитај повеќе

Хоџа: До петок прекин на протестите додека не се одржи заедничка средба на тутунарите со откупувачите, под медијаторство на МЗШВ

-Затоа денеска се договоривме до петок да седнеме на иста маса, МЗШВ како институција, откупувачите и тутунопроизводителите и да се соочат аргументите на двете страни, изјави Хоџа.

Share
Прочитај повеќе

Хоџа: МЗШВ нема да дозволи тутунопроизводителите да бидат оштетени

-Денес, до мојот кабинет пристигна барање за состанок со иницијативниот одбор на незадоволните производители на тутун од Прилеп. Средбата ќе се одржи утре (вторник) во 12 часот во зградата на Општина Прилеп, истакна Хоџа.

Share
Прочитај повеќе

Изјава на министерот Хоџа: Ако сметате дека има неправилности, барајте второстепена комисија, каде што има проблем ќе одам лично

-За мене е нелогично постоењето на 4 класа и се надевам дека ќе успееме да ја тргнеме и на тој начин автоматски ќе се зголеми и просечната цена, изјави Хоџа.

Share
Прочитај повеќе

Хоџа од Прилеп: Означен е стартот на откупот на тутун

-Секој откуп е важен бидејќи од тоа зависи заработката на земјоделците, важно е која класа ќе помине тутунот, важно е да има реална проценка и да се почитуваат договорите, истакна министерот Хоџа.

Share
Прочитај повеќе