Калифорнија – како органските производители ги решија проблемите

Вести

Калифорнија е трета по големина земја во САД по Алјаска и Тексас. Покрај брегот, климата е медитеранско-суптропска, а во внатрешноста е степска. Калифорнија е дом на Долината на смртта, пустина која се смета за најтопло место во светот. Најголем проблем за земјоделците во Калифорнија е добрата и квалитетна вода што може да се користи за наводнување на земјоделски култури. Сепак, и покрај прилично лошите природни услови, Калифорнија има повеќе од 1,5 милиони хектари под органско производство со значително зголемување на приносот. Која е нивната тајна?

Алтернативни методи

Тајната е во алтернативните методи. Имено, калифорниските органски производители користат тешки простирки кои го намалуваат испарувањето на водата од површината на почвата, го намалуваат ненамерното истекување на водата и помагаат во решавање на проблемите со ерозија. Тие исто така користат вештачки вар, мали вдлабнатини во земјата дизајнирани да спречат проток и да го зголемат продирањето на водата во почвата.

Покрај ова, сè поголем број на органски производители користат иновативен, нехемиски раствор за прочистување на водата на нивните системи за наводнување. Ова ја намалува количината на вода потребна за наводнување, помага во одржување на високи нивоа на влага во почвата и го подобрува здравјето и живоста на земјоделските култури. Според самите лозари, овој метод за прочистување на водата за наводнување е исклучително ефикасен во решавањето на разни прашања што ги предизвикуваат конвенционалните и органските земјоделци. Тоа е Magnation Water Technologies, што ја намалува цврстината на водата слична на дожд за 30 проценти, што според експертите е најдобро за наводнување на култивирани култури. При креирањето на оваа технологија, иноваторите го користеа знаењето за дождовницата што го стекна НАСА, но и бројни други научни сознанија што беа стекнати по долгогодишно истражување. На тој начин, беше создаден уникатен уред кој природно може да ја прочисти дури и највалканата вода до степен до кој може безбедно да се користи за наводнување на растенијата. Едноставно кажано, системот Магнатон создава вода како дожд.

“Современо Земјоделство”

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *