Дали се јаде изртен лук

Вести Совети

Не постои замена за лукот, ниту за јадењето, а ни за здравјето. Меѓутоа, дали сте знаеле дека лукот можете да го консумирате и кога ќе изрти?

Иако многумина мислат дека тогаш треба да го фрлат, Naturalcureshouse пишува дека тогаш лукот станува најефикасен.

Лукот е преполн со антиоксиданси како алицин и алин. Студијата на Институтот за медицинско истражување покажала дека зрелиот и изртен лук е одлично средство против габични и вирусни заболувања, како и стомачни грчеви, дијареа, проблеми со варењето…

Богат е и со минерали и нутриенти, помага при настинка и труење, а помага и во заштита на клетките од ракот.

Ако сакате да се заштитите, користете изртен лук, додадете го во салатите или јадењата и консумирајте го редовно.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *