Tuesday, December 06, 2022

Денеска е меѓународен ден на жената 8 Март

Вести

Традиционалните собиранки и дружби во кафеани на понежниот пол по повод денот на жената поради пандемијата ќе изостанат.

 

Сепак во центарот на вниманието остануваат подароците и цвеќето како еден од главните симболи на празникот. Дел од граѓаните сметаат дека славењето на празникот е клише и дека поентата е самата борба на жената за рамноправност, а дел сметаат дека треба да се прослави во духот на традицијата.

Дел од граѓаните веќе купиле подароци за понежниот пол во најблискиот круг на семејството, воедно и им го честитаа празникот на сите жени во светот…

Кај нас пандемиската ситуација не дозволува прослави, но сепак во Австралија сликата е поинаква.

Предпандемиски аранжманите за овој ден беа речиси и еден месец порано резервирани. Годинава понудата ја има, на социјалните мрежи излегоа фотографии од егзотични места со понуда за осми март, но заинтересираноста, се жалат агенциите, е многу слаба, речиси и да нема патувања.

8-март се одбележува од почетокот на 20-век со посебно инсистирање на социјалистичкото движење. Првиот ден на жената е одбележан на 28 февруари 1909 година.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *