Хоџа: Со ребалансот на буџетот ќе се исплатат сите мерки од 2019 година

Вести Сточарство
Веста за исплатата на заостанатите субвенции за млеко први ја дознаа сточари од Пелагонискиот регион кои денеска беа на средба во МЗШВ
Во министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, пред два дена, се оддржа состанок на министерот Арјанит Хоџа со производителите на млеко од Пелагонискиот регион.
На средбата на која присуствуваше и директорот на Агенцијата за финансиска поддршка и руралниот развој Николче Бабовски, стана збор за состојбата во која се наоѓа млекопроизводството, цената на млекото и стратегијата на Владата за овој важен сектор.
Министерот Хоџа информираше дека со новиот ребаланс на буџетот на Република Северна Македонија, кој е усвоен од Владата, предвидени се финансиски средства за исплата на сите мерки од 2019 година вклучително и мерката за предадено млеко во преработувачки капацитети.
Министерот Хоџа потсети на досегашните мерки кои се донесени за помош на млекопроизводството, а тоа се, огласи за доделување на земјиште наменети за сточарите, субвенции за литар предадено млеко, субвенции за грло добиток.
Се дискутираше и за средствата од Ипард програмата наменети за модернизирање на фармите и за нова технологија
Беше истакната и важноста од поголема едукација на сточарите за да произведуваат квалитетно млеко кое автоматски ќе им ја зголеми откупната цена која се одредува во зависност од класата на млекото.
Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *