Некогашниот тракторски гигант IMT на продажба

Вести

Објавена е продажба на IMT фабриката за 66 милиони српски динари.

Јавното надавање за продажбата на фабриката закажано е за 2 Април а за учество во јавното надавање задолжителен е депозит од 26.4 милиони српски динари.

На продажба понудени се објектите, опремата и правото на логото на IMT но не и земјиштето што го користеше фабриката кое и понатаму ќе остане во сопственост на државата.

IMT фабриката е во стечај од 2015 година и имала долг од 186 милиони евра а воедно вработувала 360 работници.
Некогашното годишно производство на трактори од оваа фабрика било дури 40 000 трактори.

За оваа фабрика порано заинтересираност покажа индиската компанија Tafe но ништо не се реализира од таа најава.
Многу земјоделци порасна и беа задоволни од користењето на овие трактори.
Дали повторно ќе се активира овој поранешен гигант?!

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *