Кефир – најстариот познат пробиотик

Вести Совети

Кефирот  е ферментиран млечен производ, кој поради својата пенеста текстура и вкусот може да се класифицира како освежувачки млечен пијалок.
Содржи многу голем број на корисни микроорганизми, кои имаат корисен ефект врз варењето  на храната и можноста да апсорбираат корисни витамини и минерали, производство на хранливи материи во организмот, како и да го зајакнат имуниот систем.

Нутритивните и терапевтските својства на кефирот се резултат на заедница од  микроорганизми (мешани микробни култури) во кои доминираат бактерии и квасци од млечна киселина. Кефирот има корисен ефект врз варењето и го штити организмот бидејќи има антимикробни и антиоксидативни својства. Исто така е погодна храна за лица со нетолеранција на лактоза, бидејќи содржи многу мали количини лактоза и микроорганизми кои му помагаат да се вари во дигестивниот тракт.

Тој исто така е заслужен за други лековити ефекти како што се намалување на холестеролот и шеќерот во крвта и зајакнување на имунолошкиот систем. Индустриското производство на кефир од кефирни  зрна е чувствително на надворешни фактори, така што нивниот микробен состав може да се промени брзо. Тоа исто така значи и промени во составот и вкусот на кефир. Тоа е причината зошто сите големи млечни производи произведуваат кефир користејќи почетни култури составени од типични претставници на млечна киселина бактерии и квасец, кои исто така се наоѓаат во зрна од кефир. Предноста на овој метод на производство е помала во составот и вкусот на производот, а недостатокот е  во губење на некои видови на микроорганизми, кои исто така губат дел од корисните  состојки.

Кај домаќинствата и малите семејни сирења, кефирот генерално се произведува на традиционален начин од зрна од кефир. Традиционалниот кефир содржи витамини А, Е, Д и К, витамини Б комплекси кои помагаат во контролата на функционирањето на бубрезите, црниот дроб и нервниот систем. Содржат калциум и магнезиум, кои се важни за развој на коските  и забите, и фосфор. Покрај тоа, се покажа и дека традиционалниот кефир има позитивен ефект врз детоксикацијата на организмот, ја зголемува имунолошката функција на организмот, ја регулира гастроинтестиналната активност, спречува инфекции. Можеме да кажеме дека ако користиме кефир редовно, правиме нешто навистина одлично за нашата виталност.

Честопати, кефирот се нарекува еликсир на животот затоа што е докажано дека жителите на Кавказ кои го пијат редовно достигнуваат здрава и длабока старост.  Како и речиси сите други ферментирани млечни производи, како што се јогурт и кисело млеко, овој многу вреден производ се појави случајно. Античките жители на планините Кавказ не знаеле како да го објаснат формирањето на зрна од кефир, а меѓу нив е и легендата дека самиот пророк Мухамед им дал кефир зрна на верниците во оваа област.

Во неговата оригинална форма, кефирот  бил направен од кравјо и козјо млеко, кое било ферментирано во кожни кеси направени од кожа на коза. Вреќите  каде се одвива ферментацијата или закиселување на кефирот , Кавкајците обично го ставаа да виси  на вратата од куќата, така што сите што влегуваат автоматски ја туркаа торбата и со тоа ја разбрануваа содржината. Кефирот , надвор од планините на Кавказ, не беше познат долго време.

Го употребувале за третман на туберкулоза ина гастроинтестинални и цревни заболувања ,  Бидејќи тие верувале дека зрната ќе ја изгубат својата моќ ако некој дојде во контакт со нив, кавкаскиот народ внимателно ги чувал како дел од нивното племенско богатство, со што ги пренесувал од генерација на генерација. Низ вековите, другите народи слушнале приказни за магичните квалитети на овој необичен пијалок и почнале да го произведуваат.

По закиселување на термички обработено млеко со дејство на кефир зрнцата и нивно раздвојување од кефирот, кој сè уште е незрел производ во оваа фаза, се става на конечно зреење во фрижидер каде со помош на квасец се развива Co2 и мала количина алкохол. За време на долгорочно складирање (2-3 недели) количината на бактерии на млечна киселина се намалува и се зголемува количината на квасец. Се препорачува да консумирате домашен кефир во рок од десет дена од производството.

Кефир е исто така официјално име на млечниот производ и е означено и на пакувањето со други информации во согласност со прописите (име и адреса на производителот, специјално обележано алерген – млеко, количина на производ, датум на употреба, услови за складирање, земја на потекло, вид на млеко и индикација за употреба на сурово млеко млеко, број на установа и хранлива вредност, доколку е применливо).

 

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *