Кога е подобро да се засадат малини, во есен или во пролет?

Вести Овоштарство Совети

Малините се садат од  зрели никулци (израстоци) за време на зимата (ноември до април), а повторно засадување може да се направи со зелени никулци во втората половина на мај или јуни, кога времето  е облачно. Веднаш штом лисјата во есен од малината ќе паднат  можат да  се пресадуваат.

Есенското садење дава најдобри резултати, бидејќи засадените садници обично се влажни   а коренот се развива за време на топлите зимски денови. Есенското садење е далеку подобро од пролетното, а садењето малини во доцната пролет може да биде неповолно. Садниците мора да бидат високи најмалку 30 см.

Температурата при садење малини не треба да биде повисока од 7 степени, а температурата на почвата не треба да биде под точка на  замрзнување. Затоа малините засадени во есен се многу добри во растот и развојот, а доколку се едногодишни сорти даваат добри приноси, или ако се засади двогодишен вид на малина, дава  добри приноси со што следната година ќе дадат многу повисоки приноси.

Засадувањето во премногу влажна почва предизвикува почвата околу расадот да се стврдне во силна обвивка, што не дозволува жилите  од подземниот пупка да излезат на површината.

„Современо Земјоделство“

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *