Француските лозари кои одгледуваат грозје според принципите на органското производство, одлучија да воведат новини во нивните лозја. Во соработка со Институтот за француско вино и Институтот за јавање коњи, поминаа три години истражувајќи го влијанието на издувните гасови на тракторот врз лозјата и дојдоа до заклучок дека е најбезбедно да се вратат приколки со коњи.
– Во рамките на проектот „Ековин“ учествуваа 300 лозари кои користат кочии за коњи да ја изораат својата земја, но и приколки за коњи за време на бербата. Постигнати се неверојатни резултати. Не само што е поздрава и почиста, туку е забележана и многу помалку ерозија на почвата – рече Клеменс Бенезет од Институтот за коњи и јавање.
Коњите главно се користат за нагорнина, заорување и отстранување на гребенот, како и за расфрлање на почвата во тесни редови, за меѓуредово фрлање на виновата лоза и за одржување на млади насади со винова лоза. Една од предностите на коњите е тоа што тие можат да се користат на сите парцели и во кое било време и го подобруваат носивиот капацитет и здравјето на почвата.
– Тоа е причината што лозарите ги заменуваат тракторите за животни, покрај тоа што уживаат во нивното друштво – рече Гаренс Маркатони, советник за лозарство во земјоделската комора на оваа земја.
– Копитата не ја обележуваат земјата колку гумите на тракторот и го ограничуваат набивањето на почвата. Коњите, исто така, не создаваат вибрации и придвижуваат само мали количини на почва, така што дури и во региони подложни на поројни врнежи, како што е Медитеранот, тие значително ја ограничуваат ерозијата – додаде тој.
Затоа не е изненадувачки што се повеќе има коњи во француските лозја, а тие особено им се препорачуваат на органските лозари, кои од него прават органско вино, што е многукратно поскапо од класичното.
“Современо Земјоделство”