Лозарите ќе добијат дополнителна субвенција од 2 денари за килограм предадено грозје

Вести Лозарство

Владата на вчерашната седница донесе одлука за нова дополнителна субвенција за килограм предадено грозје во регистрирани винарници. Висината на дополнителната субвенција оваа година ќе биде 2 денари за килограм и дополнително проширена. Конкретно, субвенцијата ќе биде наменета не само за винските сорти вранец и смедеревка, туку и за сортите кратошија, станушина, бургундец црн, жилавка и кадарка од реколта 2019.

Измените на Програмата за финансиска поддршка во земјоделството за 2019 година односно моделот за оваа дополнителна субвенција е донесен по повеќето разговори и консултации коишто Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство ги имаше со производителите на грозје, но и поради проблемите кои што тие ги имаа со цената за килограм винско грозје сушата која што го намали приносот на грозје од реколта 2019 година.

Корисници на оваа подмерка се земјоделците кои имаат површини под лозови насади и оствареното производство од сортите смедеревка, вранец, картошија, станушина, бургундец црн, жилавка и кадарка од реколта 2019 година да е предадено во регистрирани капацитети за производство на вино во Република Северна Македонија.

На овој начин со новата дополнителна субвенција од 2 денари за килограм предадено грозје, се очекува да се намалат загубите на производителите на винско грозје.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *