Лозарство – календар за месец декември

Вести Лозарство

И лозовите насади се во фаза на мирување, но кога дозволуваат временските услови, во
насадите може да се продолжи со неопходните третмани. При тоа потребно е да биде
заштитен коренот на лозите за да не настрада од мразот.

Исто така доколку имало пообемни подоцнежни есенски дождовии доколку областа е
пренавлажнета, задолжително треба да се изврши одводнување. Декември е соодветен месец за реконструкција на конструкциите, за припремање на теренот за подигнување на
нов лозов насад.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *