Мушмулата лек од овоштарниците

Вести Градинарство Совети

Потекнува од Југозападна Азија и Југоисточна Европа. Тоа се одгледува во каспискиот регион во северен Иран околу 3.000 години. Донесена е во Грција околу 700 го. п.н.е, а во Рим околу 200 год.п.н.е.

Мушмулата се   користи илјадници години заради нејзините  лековити својства. Со воведувањето на модерно овошје, зеленчук и зачини, заборавивме на мушмулата. Се користат лисјата, кората, цвеќињата, семето и зрелото овошје на мушмулата. Плодовите се одличен лаксатив и диуретик, го смируваат воспалението на желудочната слузница. Пектинот што се наоѓа во ова овошје помага во намалување на холестеролот, запира крварење, го подобрува видот и има корисен ефект врз кожата и косата.

 

Во народната медицина, кората на мушмулата се користи за лекување на маларија, и  е широко распространеат низ целиот свет. Може да издржи на температури до 36 степени под нулата. Иако може релативно добро да толерира суша, топлата медитеранска клима не е соодветна за одгледување на ова растение.

Постојат четириесет до педесет видови кои се разликуваат по големината и обликот на овошјето и количината на семе во овошјето.

Плодовите се многу вкусни, кисело-слатки. Тие созреваат од втората половина на октомври до крајот на декември. Богати се со разни минерални соли, пектини, органски киселини и витамини, кои имаат корисен ефект врз човечкото тело.Тоа беше многу важно овошје за време на Римската империја и средниот век. Римјаните ја  ширеле мушмулата  низ цела Европа, прво преку Италија и Грција.

„Современо Земјоделство”

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *