Од 1 декември Русија воведува привремени ограничувања за испорака на сите растителни производи од Македонија поради откривањето на кафеава мермерна бубачка во јаболката

Вести

„Росселхознадзор“ од 1 декември воведува привремени ограничувања за испорака на сите растителни производи од Македонија во Русија во врска со откривањето на кафеава мермерна бубачка во јаболката од земјава. Ова се наведува во пораката на ресорот.

„Од 1 декември 2022 година, Роселхознадзор забранува увоз во Русија на растителни производи од Република Македонија и производи со потекло од оваа земја, но увезени под фитосанитарни сертификати од други држави. Мерките беа преземени поради идентификација на исклучително опасен, за Русија и земјите членки на Евроазиската економска унија инсект – кафеава мермерна бубачка (Halyomorpha halys) во јаболка увезени од Македонија“, се вели во извештајот.

Кафеавата мермерна бубачка е опасен штетник кој им се заканува на различни видови земјоделски производи, што може да доведе до намалување на приносите до 80 отсто од вредните култури, вклучително и житарките и овошјето, наведува агенцијата.

Штетата за руското земјоделство во зоната на потенцијална штетност на кафеавата мермерна бубачка може да биде и до 2 милијарди рубљи годишно, додава Росселхознадзор.

Извор: lokalno.mk

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *