Oд извозот на лешници, Турција за 6 месеци заработи 954.265.842 долари

Вести Овоштарство Совети

Во периодот од 1 септември 2018 година до 28 февруари 2019 година, за 6 месеци, Турција извезе 167.705 тони лешници, од кои заработи приходи во износ од 954.265.842 долари.

Од остварениот извоз на 17 илјади тони лешници, од Турција за 6 месеци се заработени приходи во износ од 954 милиони 265 илјади 842 долари.

Во објавеното соопштение од Унијата, извозниците на лешници во црноморската област, се истакнува дека во периодот од 1 септември 2018 година до 28 февруари 2019 година квинталот на стандардни природни лупени лешници (1 квинтал=100 килограми) беше откупен од просечно по 623 долари.

Во соопштението се вели дека во наведениот период од 6 месеци се извезени 167.705 тони лешници од кои се заработени приходи во износ од 954.265.842 долари.

Во истиот период минатата сезона беа извезени 171027 тони лешници од кои беа заработени 1 милијарда 86 милиони 796 илјади 622 долари.

 

 

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *